Show simple item record

dc.contributor.advisorÇimen, Murat
dc.contributor.authorTopçu, Hakan
dc.date.accessioned2021-05-08T11:39:21Z
dc.date.available2021-05-08T11:39:21Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/687973
dc.description.abstractDeneme ile ilgili veriler, Tunceli İli Mazgirt İlçesi İsmailli Köyünde bulunan bir sürüden elde edilmiştir. Bu çalışmada erken laktasyon döneminde ana canlı ağırlıklarının süt biyokimyasal parametreleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla 10 adet hafif ve 10 adet ağır Saanen keçi seçilmiştir.Araştırmada elde edilen keçi sütü yağ değerleri, Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliğinde (Anonim,2000) belirtilen değerden düşük olduğu tespit edilmiştir. Ağır Saanen keçilerinin süt yağ oranları hafif Saanen keçilerin seviyelerine benzer bulunmuştur.Tüm haftalarda keçi sütü yağsız kuru madde oranları, Türk Gıda Kodeksi Standartlarına göre yüksek bulunmuştur. Yağsız kuru madde oranları, her iki grupta ilk dört hafta (Şubat ayı) son dört haftaya (Mart ayı) göre daha yüksek çıkmıştır. Ağır Saanen keçilerinin süt yağsız kuru madde oranları Şubat ayında hafif Saanen keçilerine oranla daha yüksek çıkmıştır.Tüm haftalarda keçi sütü protein değerleri Türk Gıda Kodeksi Standartlarına göre yüksek bulunmuştur. Ağır hayvanların süt protein değerleri Şubat ayında hafif hayvanların süt protein değerine göre yüksek çıkmıştır.Bu çalışmada, tüm haftalardaki keçi sütü pH değerleri, literatürde bildirilen referans değerinden (6,37) yüksek bulunmuştur. Çalışma süresince belirlenen ağır ve hafif Saanen keçi sütü haftalık pH seviyeleri ise, tüketici tercihi açısından istenen değere benzer bulunmuştur.Çalışmada hafta bazında keçi sütü yoğunluk değerleri Türk Gıda Kodeksi Standartlarına göre genelde benzer bulunmuştur. Ağır hayvanların yoğunluk değerleri hafif hayvanların yoğunluk değerine göre yüksek çıkmıştır.Çalışmada hafta bazında keçi sütü laktoz değerleri Türk Gıda Kodeksi Standartlarına göre genelde benzer bulunmuştur. Ağır hayvanların süt laktoz değerleri her iki ayda hafif gruptan yüksek bulunmuştur.Çalışmada, yağsız kuru madde ile yağ, protein, yoğunluk ve laktoz arasında pozitif ilişkiler bulunmuştur.Bu çalışmada Saanen keçi sütlerinden elde edilen sonuçların teyit edilmesi açısından daha ileri araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.2013, 80 sayfaAnahtar Kelimeler: Süt, Ekonomik, Biyokimyasal Parametreler, Keçi, Ana Canlı Ağırlığı, Erken Laktasyon.
dc.description.abstractThe data was obtained from a herd in İsmailli village of Tunceli Province. This study was aimed to investigate the effect of dam live weight on milk biochemical parameters during early lactation period. For this ten light and ten heavy Saanen goats were selected.The milk fat rates were lower than Turkish Standards in this study. The milk fat levels of heavy goats were found similar with levels of light goats.The non-fat dry matter rates (NFD) of goats were higher than Turkish Standards for all weeks. For both groups, NFD levels of February were higher than that of March. The milk NFD rates of heavy goats were higher than that of light goats in February month.Goat milk protein levels of all weeks were found higher than standards. The milk protein levels of heavy goats were found higher than that of light goats in February month.In this study, pH levels of goat milk were higher than test value (6,37) in literature. The weekly pH levels of both grup (heavy and light) was tolerable for desired taste of consumer.In research, the weekly milk density values were found similar with standards. The milk density values of heavy goats were higher than that of light goats .The weekly lactose levels in milk were found parallel with levels in standards. Lactose levels in heavy dams were higher than that of light dams for both months.There were found positive correlations between NFD and fat, protein, density, lactose.Further researchs are needed to confirm the findings obtained from Saanen goat milk in this study.2013, 80 pagesKey words: Milk, Economic, Biochemical Parameters, Goat, Dam Live Weight, Early Lactation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleErken laktasyon döneminde saanen keçilerde ana canlı ağırlığının ekonomik öneme sahip süt biyokimyasal parametreleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of dam live weight on milk biochemical parameters having economic importance in saanen goats during early lactation period.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmLactation
dc.subject.ytmGoat milk
dc.subject.ytmMilk yield
dc.identifier.yokid461225
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTUNCELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid357191
dc.description.pages98
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess