Diyarbakır ilinden elde edilen sütlerde bazı biyokimyasal parametrelerin mevsimsel ve aylık değişimlerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Güven, Alper | |
dc.contributor.author | Gayretli, Dilek | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:39:19Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:39:19Z | |
dc.date.submitted | 2013 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/687967 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, ekonomik öneme sahip süt biyokimyasal parametrelerinin mevsimsel ve aylık değişimleri araştırılmış, bu parametrelerin süt ürünlerine muhtemel etkilerinin sonuçları ifade edilmiştir. Datalar, Batman ilinde faaliyette bulunan SÜTAK Süt Ürünleri Ltd. Şti işletmesinden elde edilmiştir. Yıl boyunca elde edilen datalar aylık ve mevsimsel olarak incelenmiş ve standart referans değerlerle karşılaştırılmıştır.Çalışmada yıl boyunca elde edilen süt yağ oranları tüm aylarda, Türk Standartları Enstitüsü (TS 1018) tarafından bildirilen inek sütleri ile uyum içindedir. Süt yağ oranları ilkbahar sezonunun nisan ayında en düşük seviyede iken, kış mevsiminin ocak ayında en yüksek seviyede saptanmıştır.Araştırmada, tüm aylardaki pH değerleri, literatürde bildirilen normal inek sütü pH değerleri ile (6.6-6.8) uyum içindedir. Çalışma süresince belirlenen aylık pH seviyeleri, tüketici tercihi açısından istenen değerden pH (6.8) düşük bulunmuştur. Tüm sezonlar için süt pH seviyeleri benzer bulunmuştur.Yapılan çalışmada, yağsız kuru madde oranları, tüm aylarda Türk Standartları ile uyum içinde bulunmuştur. Tüm aylarda yağsız kuru madde oranları, standart değerden (% 8.5) daha yüksek düzeyde bulunmuştur. Yağsız kuru madde oranları, ekim ayında en yüksek noktada iken bu oranların mart ve nisan ayında en düşük seviyede olduğu görülmüştür.Mevcut araştırmada tüm aylarda protein değeri standart referans değerinden (% 2.8) yüksek düzeyde bulunmuştur. En yüksek değerler aralık ve ocak ayında görülürken, en düşük değerin mart ayında olduğu belirlenmiştir.Yıl bazında, süt pH ve süt yağı arasında, süt yağı ve protein arasında pozitif ilişki bulunmuştur.Bu çalışmalar gelecekte AB üyesi olmak için çeşitli uğraşlar veren ülkemiz için sütte ekonomik parametrelere yönelik referans değerlerin gösterildiği temel araştırmalar kapsamında büyük önem taşımaktadır. Bu araştırma ile ülkemizde sütçü işletmeler bazında sütte ekonomik öneme sahip parametrelerin mevsimsel ve aylık değişimleri ele alınarak kapsamlı bir şekilde araştırılması hedeflenmiştir.Türkiye'nin farklı bölgelerinden elde edilen sütlerde ekonomik öneme sahip biyokimyasal parametreler üzerinde yapılacak daha fazla araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.Anahtar Kelimeler: Süt, ekonomik, biyokimyasal parametreler, mevsim. | |
dc.description.abstract | In this research biochemical parameters of milk which have an economical importance have been investigated with their seasonal and monthly changes; the result of possible effects of these parameters? to the milk products have been explained. These datas have been taken from SÜTAK Süt Ürünleri Ltd. Şti. (Milk Products Ltd. Co.) which is situated and working in Batman. The datas taken through the year have been investigated monthly and seasonly and have been compared with standard referance values.In this study the rate of the oil in the milk for all months has an harmony with cow milk which is reported by Turkish Standard Enstitute (T.S.1018) . While the harmony of milk oil is minimum value in april, in spring, it is in maximum value in january, in winter.In the research, pH values in all months have the same standart with normal cow milk pH values (6.6-6.8). Throughout the study determined monthly pH levels are found lower than pH (6.8) the expected values acording to consumers? preference. For all seasons pH values of the milk have similarity.In this study the rates of oilless dry components for all seasons are found in harmony with Turkish Standards. In all months the rates of oilles dry components are found higher than the Standard values (% 8.5). While the rates of oilles dry components are on the highest point in october, these rates are on minimum levels in march and april.In this research in all months it is realized that the value of protein is higher (% 2,8) than standard referance value. While the highest values are observed in december and january, it is determined that the lowest value is in march.According to a year term, a positive relation is realized between milk (pH) and milk oil, between milk oil and protein.These studies that indicates the value referance about economical parameters in milk studies are very important for our country which has an effort to be a part of European Community in the future. In this research it is aimed to investigate milk companies widely to relise the economical parametres of the milk, for it?s seasonal and monthly changes in our country.It is also needed to make more studies about economical importance of biochemical parametres of milk, collected from different regions in Turkey.Key Words: Milk, economical, biochemical parametres, season. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Diyarbakır ilinden elde edilen sütlerde bazı biyokimyasal parametrelerin mevsimsel ve aylık değişimlerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of seasonal and monthly changes of some biochemical parameters in milk obtained from Diyarbakir province | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 464980 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 357190 | |
dc.description.pages | 87 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |