dc.description.abstract | Bu çalışmada, beton havuz ve ağ kafes gibi iki farklı yetiştirme sisteminde yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) hasat döneminde kondüsyon faktörleri, et verimi ve besin kompozisyonları özellikleri tespit edilmiştir ve karşılaştırılması yapılmıştır. Kondüsyon faktörüne ilişkin elde edilen ortalama değerler beton havuzlarda sırasıyla 1,03 ± 0,06 ve 1,03 ± 0,03 iken, ağ kafeslerde sırasıyla 1,05 ± 0,05 ve 1,05 ± 0,06 olarak saptanmıştır (p>0,05). Beton havuzlarda yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalıklarında et verimleri sırasıyla % 61,37 - 62,68, ağ kafeslerde ise % 61,54 - 62,81 arasında tespit edilmiştir (p>0,05). Beton havuzlardan alınan örneklerde ham protein, ham yağ, ham kül ve kuru madde oranları sırasıyla % 19,97 - 20,47; % 2,25 - 2,08; % 1,32 - 1,39 ve % 23,76 - 24,20 olarak bulunurken (p>0,05), ağ kafeslerden alınan örneklerde sırasıyla % 20,50 - 20,63; % 2,17 - 2,02; % 1,38 - 1,38 ve % 24,17 - 23,44 olarak tespit edilmiştir (p>0,05). Sonuç olarak bu çalışmada farklı yetiştiricilik sistemlerinde yetiştirilen gökkuşağı alabalıklarında kondüsyon faktörü, et verimi ve besin kompozisyonları açısından önemli bir farklılık tespit edilmemiştir. | |
dc.description.abstract | In this research, body characteristics of rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) which were reared in different culture systems, in net cages and concrete raceways, were determined and compared in terms of condition factor, meat yield and proximate composition in harvest period. Condition factors were calculated for rainbow trouts which were reared in concrete raceways and net cages as 1.03 - 1.03 and 1.05 - 1.05, respectively (p>0.05). Meat yields were found as 61.37 % - 62.68 % and 61.54 % - 62.81 %, respectively (p>0.05). Crude protein, crude lipid, crude ash and dry matter were found for concrete raceways specimens as 19.97 % - 20.47 %; 2.25 % - 2.08 %; 1.32 % - 1.39 % and 23.76 % - 24.20 % respectively (p>0.05), while for net cages specimens as 20.50 % - 20.63 % ; 2.17 % - 2.02 % ; 1.38 % -1.38 % and 24.17 % - 23.44 %, respectively (p>0.05). There were no significantly differences between rainbow trouts reared in different culture systems in terms of condition factor, meat yield and proximate composition. | en_US |