Show simple item record

dc.contributor.advisorŞeker, Engin
dc.contributor.advisorYüce Babacan, Ebru
dc.contributor.authorAkkan, Saliha
dc.date.accessioned2021-05-08T11:39:17Z
dc.date.available2021-05-08T11:39:17Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/687957
dc.description.abstractBu çalışmada Tunceli sarımsağı (Allium tuncelianum , Kollmann, Özhatay, Matthew, Şiraneci 1995)`nın Pullu sazan (Cyprinus carpio Linnaeus 1758)ın immun sistemi üzerine etkisi araştırıldı. Araştırmada ortalama 29,92 gr ağırlığında ve 4,89 cm boyunda 191 adet Pullu sazan (Cyprinus carpio) ile Tunceli sarımsağı (Allium tuncelianum)?ndan elde edilen sarımsak esansiyel yağı kullanıldı. Çalışma süresince kontrol grubu balıklara günde iki kez olmak üzere normal yem, sadece mısırözü yağı emdirilmiş yem, deney balıklarından birinci gruba sarımsak esansiyel yağının % 0.1, ikinci gruba %1 ve üçüncü gruba ise %10 olacak şekilde 21 gün süreyle balıkların vücut ağırlıklarının %2?si olarak verildi. Farklı dozlarda sarımsak esansiyel yağının yemle verildiği balıklar ile kontrol grubu ve sadece yağ emdirilen yemlerle beslenen balıklardan 3., 7., 14. ve 21. günlerde kan alındı ve hematolojik parametreler belirlendi.Sarımsak esansiyel yağının % 0.1, 1, 10 oranlarında uygulandığı gruplarda Hematokrit ve Lökokrit, Eritrosit ve Lökosit, Hemoglobin, Fagositik oran, Adherent düzeyi, MCV gibi kan parametrelerinde kontrol grubuna göre artış görülmüş Protein ve Toplam immunoglobin değerinde herhangi bir değişim saptanmamış MHC, MCHC değerlerinde azalma tespit edilmiştir. Sarımsak esansiyel yağının % 0.1, 1, 10 oranlarında uygulandığı gruplarda Hematokrit ve Lökokrit, Eritrosit ve Lökosit, Hemoglobin, Fagositik oran, Adherent düzeyi, MCV, MHC, MCHC gibi kan parametrelerinde mısırözü yağının uygulandığı gruplara göre artış görülmüş Protein ve Toplam immunoglobin değerinde herhangi bir değişim saptanmamış Lökokrit, Lökosit, MHC, Adherent düzeyi gibi parametrelerde belirli gün ve dozlarda aynı zamanda azalmalar da tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study Tunceli garlic's (Allium tuncelianum, Kollmann, Özhatay, Matthew, Şiraneci 1995) effect on the immune system of Scaly Carp(Cyprinus carpio Linnaeus 1758) were investigated. The survey average of 4.89 cm height and 29.92 gr weights of 191 pieces of Scaly carp and fish feed,which is obtained from garlic essential oil was used. During the study the fish which is in the control group fed with carp bait and corn oil-impregnated fish bait twice a day. Many experiments respectively; the first group of garlic essential oil (0.1%) was sprayed fish bait, the second group of garlic essential oil (1%) and a third group sprayed fish bait, the rate will be for a period of 21 days, not to exceed 2% of the amount of the fish body weight fed by giving. In this experiment, each fish group,which are control group, and first group fishes were fed with different doses of garlic oil-impregnated fish feed, and corn-oil impregnated fish feed respectively, 3., 7., 14. and 21.days. Hematological parameters were determined for each respectively.There has been an increase in the blood parameters such as Hematocryte, Hemoglobin, Erythrocyte, Leucocyte, Lococryte, Phagocytic rate, the Adherent level and MCV in groups which has been applied in %0.1 ,%1 and %10 proportions of garlic essential oil, such as compared to the control group. Any change in the Protein, and the total value of immunoglobin which was not determined. In contrast, MHC and MCHC values have been found to decrease.In addition to this, there has been an increase in the blood parameters such as Hematocryte, Hemoglobin, Erythrocyte, Leucocyte, Lococryte, Phagocytic rate, the Adherent level and MCV, MCHC, MHC in groups which has been applied in %0.1 ,%1 and %10 proportions of garlic essential oil, such as compared to the groups which has been applied of corn oil . Any change in the Protein, and the total value of immunoglobin which was not determined. In contrast, some blood parameters such as Leucocyte, Lococryte, MHC and the Adherent level, reductions have been identified also on certain days and doses.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleTunceli sarımsağının (Allium Tuncelianum, Kollmann, Özhatay, Matthew, Şiraneci 1995) pullu sazan (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758)ın immun sistemi üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of garlic in tunceli (Allium Tuncelianum, Kollmann, Özhatay, Matthew, Şiraneci 1995) on the immunity system on scaly carp (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10015509
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTUNCELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid357194
dc.description.pages117
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess