dc.contributor.advisor | Şeker, Engin | |
dc.contributor.author | Koyun, Murat | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:39:15Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:39:15Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/687946 | |
dc.description.abstract | Araştırmada Keban Baraj Gölü Pertek Bölgesinde bulunan 5 adet Ağ Kafeslerde Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum 1792) işletmesinin, yetiştiriciliğine uygunluğu, rantabl kapasiteleri, suyun kalitesi ile ilgili olan pH, oksijen ve sıcaklık gibi su parametreleri ölçüldü, kültür balıkçılığı yapılan kafeslerdeki balıklar bulundukları ortamlarda arazi şartlarında hastalıklar yönünden muayeneleri yapıldı. Her bir işletmeden aylık periyotlarla Mart-Nisan-Mayıs aylarında 3 kez, 5 işletmeden 60'ar adet balık rastgele örnekleme ile alındı. Toplamda 300 adet balık incelendi. Balıkların solungaç flamentlerinden alınan örnekler daha önceden hazırlanan Tryptic Soy Agar (TSA) besi yerine ekim yapıldı.Besi yerleri 22 - 24 0C'de 2 gün süreyle etüvde inkubasyonun ardından üreyen saf bakteri kolonilerden Tryptic Soy Agar besi yerlerine pasaj geçildi. Saf bakteri kolonilerinin morfolojik karakterleri Gram boyama ilebelirlendikten sonra izole edilen suşların ilk önce hareket muayeneleri, incelendi. İzole edilen saf bakteri kolonilerinin identifikasyonunda; hızlı sonuç alınabilen ve yaygın olarak kullanılan API 20E(BioMerieux) multitest sistemi ile biyokimyasal özellikleri (Triple Sugar Iron agarda üreme, Üreaz, Sitrat, İndol, Metil Red, Voges Proskauer, Oksidaz, Katalaz, Lizin Dekarboksilaz, ONPG, Arjinin Dihidrolaz, Ornitin Dekarboksilaz, Triptofan Deaminaz ve Laktoz, Glikoz, Sakkaroz, Maltoz, Mannitol, Melibioz, Arabinoz, Rhamnose, Inositol karbonhidrat fermentasyon testleri) belirlenerek bakteri identifikasyonları gerçekleştirildi. Yapılan çalışmada Sphingomonas paucimobilis, Pseudomonas sp ve Serratia fonticola bakterileri olmak üzere 3(üç) bakteri izole edildi. Bu bakterilerin balıklarda ve insanlarda ölümcül enfeksiyonlara ve büyük ekonomik kayıplara yol açtığı hususlar göz önünde bulundurularak işletmelerin hijyenik durumlarına titizlikle özen göstermeleri, stok fazlalığından kaçınarak öncelikle hastalıklardan korunma tedbirlerini hassasiyetle uygulamaları, hastalıklar ile mücadele çalışmalarını yıl boyunca yapmaları büyük önem kazanmaktadır. | |
dc.description.abstract | This study, Keban Lake Dam Pertek Region in the 5 pieces Cage Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) business of farming compliance, profitable capacity, water quality related to pH, oxygen and temperature, water parameters were measured aquaculture with cage fish in their environment land in in case the examination was performed against diseases. At monthly intervals from each of the three times in March-April-May, from 5 to 60 pieces of fish taken by random sampling. A total of 300 fish were examined. Fish gill filaments taken from the samples previously prepared Tryptic Soy Agar (TSA) beef instead planting elderly males locations 22 - 24 0C for 2 days in an oven incubation and then breeding of pure bacterial colonies Tryptic Soy Agar cultural environments passage was passed. Morphological characters of pure bacterial colonies Gram staining termined first movement of the strains isolated after examination, were examined. The isolated pure in the identification of bacterial colonies; Get fast results and which are widely used API 20E (bioMerieux) multitest system and biochemical properties (Triple Sugar Iron agar growth, urease, citrate, indole, Methyl Red, Voges Proskauer, oxidase, catalase, lysine decarboxylase, ONPG, arginine dihydrolase, ornithine decarboxylase , Tryptophan deaminase and lactose, glucose, sucrose, maltose, mannitol, Melibioz, Arabinose, Rhamnose, Inositol carbohydrate fermentation tests) were performed by determining the identification of bacteria. In a study conducted Sphingomonas paucimobilis, Pseudomonas sp and Serratia fonticola bacteria including fonticol three (3) bacteria were isolated. Of these bacteria in fish and humans to fatal infections and huge economic losses caused considerations in mind from the hygienic condition carefully, due diligence, inventory excess avoiding primarily of disease prevention measures precision applications, combating diseases work throughout the year make is of utmost importance. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Keban Baraj Gölü Pertek bölgesinde (5. Bölge) yetiştiriciliği yapılan Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) solungaçlarındaki bakteriyel floranın incelenmesi | |
dc.title.alternative | Pertek Keban Dam Lake region (5. Zone) grown Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) on the gills investigation of bacterial flora | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10046807 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 372472 | |
dc.description.pages | 47 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |