Show simple item record

dc.contributor.advisorDanabaş, Durali
dc.contributor.authorUlutaş, Neşat
dc.date.accessioned2021-05-08T11:39:14Z
dc.date.available2021-05-08T11:39:14Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/687943
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Aktaş Gölü (Ardahan, Türkiye)'nün bazı fiziko-kimyasal parametrelerini belirleyip su kalitesini irdelemek ve su ürünleri yetiştiriciliği üzerindeki muhtemel etkisini araştırarak Aktaş Gölü'nde ekonomik bir yetiştiricilik faaliyetinin olup olamayacağını değerlendirmektir. Aktaş Gölü, Ardahan İli, Çıldır İlçesinde bulunan ve yarısı Türkiye sınırları, yarısı da Gürcistan sınırları içerisinde kalan bir göldür. Göl içinde, 2 örnekleme noktası belirlenmiş ve 8 ay boyunca aylık su örnekleri alınmıştır. Alınan su örneklerinde sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH, amonyum, nitrit, nitrat, çinko, demir, bakır, potasyum, sülfat, sülfit, fosfat ve serbest klor parametreleri incelenmiştir. Böylece göl suyunun su kalitesi ve su ürünleri üretimi açısından verimliliği saptanmıştır. Aktaş Gölü'nde doğal balıkçılık faaliyetleri yöre halkına tarıma ek olarak bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Kışın yüzeyi 50-70 cm'yi bulan buz tabakasıyla kaplanmaktadır. Fiziksel ve kimyasal analiz verileri değerlendirildiğinde, Aktaş Gölü'nün mezotrof göllerin özelliğine sahip olduğu görülmektedir. Sığ olan bu gölde yapılacak yetiştiricilik faaliyeti ortama ilave bir organik materyal yükü getireceğinden, bu dengenin bozulması ve ortamda toksik maddelerin aşırı birikmesi ve toplu ölümlerin görülmesi muhtemeldir. Bu nedenle Aktaş Gölü'nde yetiştiricilik yapılmasının uygun olmayacağı düşünülmektedir. Yapılması halinde ise, bu durumun göz önünde bulundurulması ve yoğun yetiştiricilikten kaçınılması önerilmektedir.
dc.description.abstractAssessment of Water Quality Parameters in Aktaş Lake (Ardahan, Turkey) for AquacultureThe aims of this study determine some physico-chemical parameters of Aktaş Lake (Ardahan, Turkey), probe water quality of lake, research its possible effects on aquaculture and assessment economically whether culture the fish in Aktaş Lake or not. Aktaş Lake is Çıldır district of Ardahan province and half of surface area of lake is in Turkey and other parts are in Georgia.Two research sites were determined in lake and sampled monthly water during 8 months. Temperature, dissolved oxygen, pH, ammonium, nitrite, nitrate, zinc, iron, copper, potassium, sulphate, sulphide, phosphate and free chlorine parameters were analyzed in water samples. Thus, it was determined water quality of lake and its productivity for aquaculture. Natural fisheries activities in Aktaş Lake constitute source of income for local communities in addition to agriculture. The surface of lake was coved by a sheet of ice approximately 50-70 cm in winter. Aktaş Lake has properties of mesotrophic lake when the data of its physical and chemical analysis was evaluated. It is possible the breaking of equivalence of organic materials, accumulation of toxicants in the environment and observing of intensive fish mortalities, because of creating an additional organic material loading to lake environment due to aquaculture activities in a shallow lake. Therefore, it is thinking that Aktaş Lake does not suitable for aquaculture. In case of, it is recommended that the present status of lake should consider and avoid intensive aquaculture activities.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleAktaş Gölü (Ardahan, Türkiye) su kalite parametrelerinin su ürünleri yetiştiriciliği açısından değerlendirilmesi
dc.title.alternativeAssessment of water quality parameters in Aktaş Lake (Ardahan, Turkey) for aquaculture
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10046753
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTUNCELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid372469
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess