Show simple item record

dc.contributor.advisorKüçükgül, Azime
dc.contributor.authorAydin, Uğur
dc.date.accessioned2021-05-08T11:39:08Z
dc.date.available2021-05-08T11:39:08Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/687916
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük illerinden olan Elazığve Tunceli'de bulunan yedi işletmeye ait (Keban Alabalık A.Ş, Baysallar Balık A.Ş,Ortadoğu GEF Su Ürünleri Ltd. Şti, Emtia Su Ürünleri Ltd. Şti, Artuğ Su Ürünleri Ltd.Şti,Türkaylar Alabalık Ltd.Şti, Yöntürkler Alabalık Ltd.Şti.) bağımsız ve bağımlıdeğişkenlerin incelenmesi ve bu değişkenlerin birbirleri üzerindeki etkilerininsaptanmasıdır. Çalışmada seçilen işletmelerin teknik ve yapısal durumlarını belirlenmiş vegerekli bilgiler temin edilmiştir. Bu bilgilere, işletmenin sahip veya çalışanları ile her ayınsonunda yüz yüze görüşme yapılarak ulaşılmış ve bu veri akışı aylık olarak (toplam 12 ay)sağlanmıştır. Bağımlı değişkenlerden olan ve önemli bir durum saptama olarakdeğerlendirilen hastalık tablosu ve hastalık durumunda kullanılan tedavi şekli, 7 işletmeiçinde yıl boyunca izlenmiş ve hastalıkların daha çok bakteriyel kaynaklı olduğu ve kışaylarında nüks ettiği bildirilmiştir. İşletmelerde en fazla Yersiniozis, Soğuk Su Vibriosisi,Streptokokkozis ve enfeksiyonlarına rastlanmıştır. Bu enfeksiyonlara maruz kalan 7işletmede mortalite oranı (MO) en yüksek olan Keban Alabalık A.Ş. (% 27), en düşük olanise Emtia Su Ürünleri Ltd. Şti. (% 13,3) olarak saptanmıştır. Hastalıklarla mücadeledeişletme çalışanları tarafından antibiyotik ağırlıklı bir tedavi şekli uygulanmış bu amaçlaFlorfenolin, Oksitetrasiklin, Eritromisin ve vitamin kullanılmıştır. Yem değerlendirmeoranı (YDO) yönünden değerlendirildiğinde ise elde edilen veriler söz konusu tümişletmelerde neredeyse aynı seyirde devam ettiği gözlenmiştir (Ortalama 1.07 kg yem/kgbalık). Bağımsız değişkenler göz önüne alındığında tüm işletmelere ait en düşük ve enyüksek su ve oksijen parametre değerleri yıl boyunca izlenmiş ve birbirine yakın olarakbulunmuştur. Su sıcaklığı ortalama 6,1-27 oC; oksijen ise ortalama 7,3-8,6 ppm arasındadeğişimler göstermiştir. Söz konusu işletmelere ait yeterli sayıda araç–gereç ve cihazlarbünyelerinde hali hazırda mevcut olup yıl boyunca boylama, yemleme, transfer gibifaaliyetlerde kullanılmıştır. Bu durum iş verimliliğini artırmış, zaman kaybını önlemiş vedoğabilecek her türlü stres kaynaklı durumların önüne geçmiş yâda stresi minimal seviyeyeindirerek hastalıkların yayılmasına engel olmuştur.
dc.description.abstractThe purpose of this study is to determine the effect on each other of these variables and to investigate as independent and dependent variables and of the largest seven farms (Keban Trout Co., Inc. Baysal Fish, Middle East GEF Water Products Co., Ltd.. Co., Ltd. Commodities Fisheries. Inc. Artuğ Water Products Co., Türkaylar Trout Co., Yöntürkler Trout Co.) in Elazig and Tunceli of the largest provinces of Eastern Anatolia. The technical and structural states of the farms selected in the study were determined and relevant information was provided. This information was obtained with face to face interview at the end of each month with the farm owner or employee and this data stream was provided by making a monthly (total 12 months). The case study used in case of disease and disease treatment that are regarded as dependent variables were followed for 7 farms along the year and was reported bacterial origin of diseases and more recurrence in the winter months. Cold water vibriosis, Streptococcus and Yersinia infections have been found as maximum in the farms. The highest mortality rates (MO) was Keban Trout Co. (27%) in 4 farms exposed to these infections, while the lowest was Emtia Water Products Ltd.. Sti. (13,3%). Treatment of antibiotics was applied by farm employees in combating disease and used fluorophenol, oxytetracycline, erythromycin and vitamins. The data obtained when feed conversion ratio (FCR) evaluated in terms has been observed that continued almost the same cruise (average 1.07 kg feed / kg fish) in these farms. The lowest and highest values of water and oxygen parameters were monitored throughout the year and were found to be close to each other belonging to independent variables. The average water temperature was showed from 6.1 to 27 ° C; the average oxygen showed from 7.3 to 8.6 ppm. Sufficient tools and equipment belonging to these farms were readily used in activities such as longitude, feeding, transfers throughout the year. All stress-related situations were reduced or had been an obstacle to the spread of disease because of it was observed that this situation increased the work efficiency, prevented loss of time.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleDoğu Anadolu Bölgesi alabalık işletmelerinde merkezi kayıt sistemi ve hastalık tablosu
dc.title.alternativeBusinesses in the central registry system and disease table trout in the Eastern Anatolia Region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmTrout propagation farms
dc.subject.ytmTrouts
dc.subject.ytmFish disease
dc.identifier.yokid10082166
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTUNCELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid415356
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess