Üretim performansının ölçülmesi: Mersin ilinde faaliyet gösteren bir gıda işletmesinde örnek uygulama
dc.contributor.advisor | Aktaş, Mert | |
dc.contributor.author | Atlibatur, Melahat | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:29:09Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:29:09Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2021-01-21 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/685956 | |
dc.description.abstract | Çalışmamızın amacı bir gıda üretim işletmesinde mavi yaka çalışanların üretim performansının, üretime etkisini değerlendirme konusunda bir model oluşturmaktır. Araştırma gıda (Ayçiçek Yağı) üretim işletmesindeki tüm mavi yaka çalışanları kapsamaktadır.Performans ölçüm sistemleri, işletme yöneticileri ile çalışanları arasındaki iki yönlü iletişimi artırarak performans değerlerinin artırılmasını sağlayacaktır. Bu yönüyle performans ölçüm sistemleri, çalışanların kişisel amaçlarının işletme hedefleri doğrultusunda olmasını sağlayan bir belirleme sistemi olacak, hem de yapılan işlerin `iyi` yapılmasını sağlamaya yönelik bir kontrol sistemi olmasıyla karşılıklı güven ve bağlılık duygusu kazandıracaktır.Literatürde kaynak araştırması yapılırken, mevcut sistemlerdeki performans değerlendirme sistemlerini oluşturan temel doktrinler ve yöntemlerin, performans kriterleri ve bu kriterleri etkileyen nedenler, kabul görmüş görüş ve değerlendirmelerle, uygulamalardaki benzer yapıların performans değerlendirme sistemleri ve modelleri araştırılacaktır. Mevcut değerlendirme sitemleri ve bunlara getirilen olumlu/olumsuz eleştiriler, yeni bir model oluşturulmasında dikkate alınacak kaynaklar olacaktır.Anahtar Kelimeler: Gıda Endüstrisi, Performans Değerlendirme ve Performans Değerlendirme Sistemi | |
dc.description.abstract | The main purpose of the research: Human factor is an important factor on production and production performance. The aim of this study is to present a model within the production performance evaluation system Performance measurement systems will increase the performance values by increasing the two-way communication between business managers and employees. In this respect, performance measurement systems will be a determination system that ensures that the personal goals of the employees are in line with the business objectives, and a control to ensure that the work done is `good control. Sistem will gain a sense of mutual trust and commitment.While conducting a literature search in the literature, the performance doctrines and methods that make up the performance evaluation systems in the existing systems, performance criteria and the reasons affecting these criteria, accepted opinions and evaluations, performance evaluation systems and models of similar structures in the applications will be investigated. Existing evaluation systems and their positive / negative criticisms will be the sources to be considered in the formation of a new model.Key Words: Food Industry, Performance Evaluation and Performance Evaluation System | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Üretim performansının ölçülmesi: Mersin ilinde faaliyet gösteren bir gıda işletmesinde örnek uygulama | |
dc.title.alternative | Measurement of production performance sample applicatin in a food business operating in Mersin | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-01-21 | |
dc.contributor.department | İşletme Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Food production | |
dc.subject.ytm | Workers | |
dc.subject.ytm | Blue collar workers | |
dc.subject.ytm | Performance | |
dc.subject.ytm | Performance evaluation | |
dc.subject.ytm | Food industry | |
dc.subject.ytm | Food companies | |
dc.subject.ytm | Production performance | |
dc.identifier.yokid | 10329663 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TOROS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 616763 | |
dc.description.pages | 96 | |
dc.publisher.discipline | İşletme Bilim Dalı |