Show simple item record

dc.contributor.advisorAltuntaş, Ebubekir
dc.contributor.advisorÖztürk, Burhan
dc.contributor.authorAslantürk, Berrak
dc.date.accessioned2021-05-08T11:24:12Z
dc.date.available2021-05-08T11:24:12Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-02-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/684378
dc.description.abstractBu çalışmada, modifiye atmosfer paketleme (MAP) ve metil jasmonat (MeJA) uygulamalarının soğukta muhafaza süresince 'Precoce de Thyrinthe' kayısı çeşidinin fiziko-mekanik ve biyokimyasal özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Meyveler, 24 h 0±0.5˚C ve %90±5 bağıl nem içeriğinde ön soğutmaya tabi tutulup, 0±0.5˚C'de 20 gün boyunca muhafaza edilmiştir. MeJA için 0 (kontrol), 0.5 ve 1.0 mmol L-1 dozları uygulanmıştır. Kayısı meyvesinin fiziksel özellikleri olarak; geometrik ortalama çap, küresellik, yüzey alanı, ağırlık, yığın hacim ağırlığı, meyve hacim ağırlığı, renk özellikleri olarak L*, Kroma ve Hue açısı; mekanik özellikleri olarak; meyve eti sertliği, delme-sıkıştırma kuvvetleri, sürtünme katsayısı, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri olarak ağırlık kaybı, solunum oranı, pH, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), C vitamini, antioksidan aktivitesi (DPPH ve FRAP testi), toplam fenolik ve toplam flavanoid içeriklerine ait değerler incelenmiştir. Hasat sonrası analizlere göre kayısının MAP uygulanan meyvelerde, MAP uygulanmayan meyvelere göre kalitesinin daha iyi korunduğu tespit edilmiştir. MeJA uygulanmış meyvelerin L*, kroma ve hue açısı değerleri, MAP uygulanan meyvelere göre daha yüksek bulunmuştur. Meyve eti sertliği, MAP uygulanan meyvelerde daha az düzeyde değişim göstermiş olup, MAP uygulaması, meyve etinde yumuşamayı geciktirmiştir. MAP uygulanmış meyvelerin pH, SÇKM ve C vitamini değerlerinde artışlar gözlenmiş olup, en yüksek pH ve SÇKM 0.5 mmol L-1 MeJA uygulamasında, benzer şekilde en yüksek C vitamini ise MeJA'nın 1.0 mmol L-1 uygulamasında ölçülmüştür. TEA değerinde ise uygulamalara göre azalmalar tespit edilip, MAP uygulanan meyvelerde kontrol grubunda en düşük değerler bulunmuştur. Sonuç olarak kayısı meyvelerinin kalitesini uzun süre korumak için MAP ve MeJA ile muamele edilerek depolanması önerilmektedir.
dc.description.abstractIn this study, effects on physico-mechanical and biochemical properties of 'Precoce de Thyrinthe' apricot cultivar of modified atmosphere packaging (MAP) and methyl jasmonate (MeJA) treatments were investigated during cold storage. Fruit were pre-cooled at 24 h, 4±0.5C and 90±5% relative humidity and stored at 0±0.5C for 20 days. For MeJA treatment, 0 (control), 0.5 and 1.0 mmol L-1 doses were applied. Physical properties of apricot fruit such as geometric mean diameter, sphericity, surface area, weight, bulk and fruit density, fruit weight, color properties (L*, chroma and hue angle), mechanical properties such as fruit hardness, puncture-compression forces, friction coefficient, chemical and biochemical properties such as weight loss, respiration rate, pH, solid soluble content, titratable acidity, vitamin C, DPPH and FRAP test antioxidant activity, total phenolic and total flavanoid contents were examined. According to the post-harvest analysis, it was found that the fruit of MAP were better preserved in the physical properties of the apricot than in the non-MAP fruits. The L *, Chroma and Hue angle values of MeJA treated fruit were higher than those of non-MAP fruit. While the hardness of fruit flesh changed at a lower level in the MAP treated fruit, the treatment of MAP delayed the softening of fruit flesh. Increases in pH, soluble solids content (SSC) and vitamin C of fruit reated with MAP were observed. and the highest values were found in the pH and solid soluble content values of MeJA in 0.5 mmol L-1 treatment and the highest values were found in 1.0 mmol L-1 treatment of MeJA in vitamin C. In titratable acidity value, decreases were determined according to the treatments and the lowest values were found in the control group in the MAP applied fruit. As a result, it is recommended to store and treat the apricot fruit with MAP and MeJA in order to maintain the quality of fruit.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMühendislik Bilimleritr_TR
dc.subjectEngineering Sciencesen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSoğukta muhafaza süresince kayısı meyvesinin fiziko-mekanik ve biyokimyasal özellikleri üzerine metil jasmonat (MeJA) ve modifiye atmosfer paketleme uygulamalarının etkisi
dc.title.alternativeEffects of methyl jasmonat (MeJA) and modified atmosphere packaging (MAP) treatments on physico-mechanical and biochemical characteristics of apricot fruit during cold storage
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-02-21
dc.contributor.departmentBiyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10227796
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid532998
dc.description.pages125
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess