Kırşehir koşullarında yetiştirilen bazı şaraplık üzüm çeşitlerinin verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Yağcı, Adem | |
dc.contributor.author | Bozkurt, Abdurrahim | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:24:09Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:24:09Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-05-15 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/684353 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma 2017 ve 2018 yılları arasında Kavaklıdere Şarapları A.Ş'ne ait Kırşehir İlinin Toklumen bölgesinde yapılmıştır. Çalışma yapılan bağlar 2006 ve 2011 yılları arasında kurulmuştur. Çalışmada fenolojik dönemler (uyanma, çiçeklenme, ben düşme, hasat ve yaprak döküm) tarih olarak kayıt altına alınmıştır. Çeşitlerin EST değerleri hesaplanmıştır. Çeşitlerden (Kalecik Karası, Narince, Öküzgözü ve Boğazkere) tane ve salkım örnekleri alınarak fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. 2017 yılında sürme-çiçeklenme arasında geçen süre daha fazla olmuştur (47-75 gün). 2018 yılında tane tutumu-ben düşme arasında geçen süre uzamıştır (56-61 gün). Boğazkere çeşidinde salkım ağırlığı ve salkım boyu değerleri bakımından 1103 Paulsen; Kalecik Karası çeşidinde SÇKM bakımından 1103 Paulsen; Narince çeşidinde erkencilik bakımından 110 R anaçları ön plana çıkmıştır. Üzüm tanelerinde bulunan fenolik bileşik, flavonoid ve antosiyanin değerleri çeşitlerden, anaçlardan ve yıllardan etkilenmiştir. | |
dc.description.abstract | This research was carried out in Toklumen District of Kirsehir Province between 2017 and 2018. Vineyards were established between 2006 and 2011. Phenological periods (bud break, flowering, verasion, harvesting and leaf fall) are recorded. EST values of varieties were calculated according to rootstocks. Annual heat summation values of the cultivars were calculated. Cluster samples from the varieties (Kalecik Karası, Narince, Öküzgözü and Boğazkere) were taken and physical and chemical analyzes were performed.In 2017, the time between bud break and flowering was greater (47-75 days). In 2018, the period between fruie set and verasion was prolonged (56-61 days). The properties examined were changed according to rootstock x variety combination. Phenolic compound, flavonoid and anthocyanin values found in grape berries were influnced by varieties rootstock and years. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kırşehir koşullarında yetiştirilen bazı şaraplık üzüm çeşitlerinin verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determiation of yield and some quality characteristics of wine cultivars in Kirsehir conditions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-05-15 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Viticulture | |
dc.subject.ytm | White wine | |
dc.identifier.yokid | 10226841 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 540992 | |
dc.description.pages | 114 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |