Show simple item record

dc.contributor.advisorKaradağ, Yaşar
dc.contributor.authorÖzkurt, Mahir
dc.date.accessioned2021-05-08T11:24:06Z
dc.date.available2021-05-08T11:24:06Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-01-28
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/684329
dc.description.abstractBu araştırma Tokat-Kazova ekolojik koşullarında farklı sıra arası ve tohumluk miktarlarının yoncada ot verim ve ot kalitesinin belirlenmesi amacıyla 2014-2016 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada Bilensoy-80 yonca çeşidi dört farklı sıra aralığında (15, 30, 45 ve 60 cm) ve altı farklı tohumluk miktarında (0.5, 1.0, 1.5, 2.0, 2.5 ve 3.0 kg/da) ekilmiştir. Deneme tesadüf bloklarından bölünmüş parseller deneme deseninde dört tekerrürlü olarak yürütülmüş, sıra aralığı ana parsellere, tohumluk miktarları ise alt parsellere yerleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen iki yıllık ortalama sonuçlara göre, en yüksek yeşil ot verimi (9 456.1 kg/da), kuru madde verimi (2 691.0 kg/da), yeşil otta kuru madde oranı (%32.7) ve sindirilebilir kuru madde verimi (1 704.3 kg/da) 15 cm sıra arası ve 2.5 kg/da tohumluk miktarı uygulamasından, en yüksek ham protein (%20.8), sindirilebilir kuru madde oranları (% 63.7) ile nispi yem değeri (147.8) ve ana sap çapı (3.20 mm) 15 cm sıra arası ve 0.5 kg/da tohumluk miktarı uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek ana sapta yan dal sayısı (10.2 adet/bitki) 30 cm sıra arası 1.5 kg/da tohumluk miktarından, ham protein verimi (631.0 kg/da) 15 cm sıra arası mesafesi ve 1.0 kg/da tohumluk miktarı uygulamasından elde edilirken, en yüksek bitki boyu (80.4 cm) 30 cm sıra arası ve 0.5 kg/da tohumluk miktarı uygulamasından elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Tokat- Kazova ekolojik koşullarında yoncadan yüksek verim ve kalite için 15 cm sıra arası mesafesi ve 2.5 kg/da tohumluk miktarı ile yetiştirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractThis research was conducted to determine the effects of different row spacings and sowing rates on the hay yield and quality characteristics under Tokat-Kazova ecological conditions during the years of 2014-2016. In the study, cultivars alfalfa Bilensoy-80 was sown at four different row spacings (15, 30, 45 and 60 cm) and six different sowing rates (0.5, 1.0, 1.5, 2.0, 2.5 and 3.0 kg/da) The experimental design was completely randomized design in split plots with four replications. Main plots were row spacings and sub-plots were seeding rates. According to the results of the research, the highest yields of green herbage hay (9 456.1 kg/da), dry matter (2 691.0 kg/da) and digestible dry matter (1 704.3 kg/da), and dry matter ratio of herbage hay (%32.7) were obtained from application of 2.5 kg/da seeding rate at 15 cm row spacing. The highest ratios of crude protein (% 20.8), digestible dry matter (% 63.7) and relative feed value (147.8), main stem diameter (3.20 mm) were obtained from application of 0.5 kg/da seeding rate at 15 cm row spacing. The highest number of main stems (10.2 number/plant) were obtained from 1.0 kg/da seeding rate at 15 cm a row spacing, and the highest crude protein (631.0 kg/da) yield was obtained from application of 1.0 kg/da seeding rate at 30 cm row spacing, and the highest plant height (80.4 cm) was obtained from application of 0.5 kg/da seeding rate at 30 cm row spacing. From the results of this study, it was concluded that, cultivar alfalfa must be sown at 15 cm row spacings and 2.5 kg /da seeding rate for high yield and hay quality under in Tokat-Kazova ecological conditions.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTokat-Kazova ekolojik koşullarında farklı sıra arası ve tohumluk miktarlarının yonca (Medicago sativa L.)`da ot verimi ve kalite karakterleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of different row spacings and seed rates on hay yield and quality characteristics of alfalfa (Medicago sativa L.) under Tokat-Kazova ecological conditions
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-01-28
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10213387
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid528636
dc.description.pages141
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess