Show simple item record

dc.contributor.advisorElmastaş, Mahfuz
dc.contributor.authorKara, Sedat
dc.date.accessioned2021-05-08T11:24:03Z
dc.date.available2021-05-08T11:24:03Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-11-29
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/684316
dc.description.abstractBitkiler halk ilacı olarak yıllardır kullanılmaktadır. İçerdikleri biyoaktif sekonder metabolitlerden dolayı ilaç endüstrisinin ilgi odağı haline gelmiştir. Bu çalışmada, Artemisia campestris kökleri sıvı azot ile parçalanarak toz haline getirildi ve hekzan, etil asetat ve metanol ile ekstraksiyona tabi tutuldu. İlgili ekstraktlar üzerinde yapılan antioksidan aktivite testleri sonucuna göre, metanol ekstraktının en yüksek aktivite gösterdiği belirlendi. Antioksidan testleri için 1,1-difenil-2-pikril-hidrazil serbest radikal (DPPH•) aktivitesi, 2,2'-azino-bis(3-etilbenztiazolin-6-sülfonik asit) (ABTS) radikal aktivitesi, indirgeme gücü yöntemleri kullanıldı. Metanol ekstraktından aktif bileşiklerin izolasyonu için kromatografik yöntemler kullanıldı. İzole edilen bileşiklerin yapıları 1D-, 2D-NMR ile belirlendi. Neoklorojenik asit ve klorojenik asit izole edilerek yapıları belirlendi. Her iki bileşikte yüksek derecede aktioksidan aktivite gösterdiği ortaya kondu.
dc.description.abstractPlants have been used in folk medicine for years. Due to the including bioactive secondary metabolites, they gained the great interest for pharmaceutical industry. In this work, root of Artemisia campestris was powdered with liquid nitrogen then extracted with hexane, ethyl acetate and methanol sequentially. After the removing of the solvent from each extract, hexane, ethyl acetate, methanol extracts were obtained. The antioxidant activity of these extracts was carried out using 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl free radical (DPPH•) scavenging, 2,2'-azino-bis(3-ethylbenzthiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radical scavenging, reducing power tecniques. Methanol extract displayed the most antioxidant activity Therefore, methanol extract was subjected to chromatography to isolate the compounds whose structures were elucidated by spectroscopic techniques such as 1D-, 2D-NMR. Neochlorogenic acid and Chlorogenic acid were isolated and identified. Both compounds showed the excellent antioxidant activity.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleKara yavşan (Artemisia campestris ) bitki kökünün antioksidan kapasitesinin belirlenmesi ve antioksidan bileşiklerinin izolasyonu
dc.title.alternativeDetermination of the antioxidant capacity of the root of the kara yavşan (Artemisia campestris ) and isolation of antioxidant compounds
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-11-29
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10209660
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid520634
dc.description.pages38
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess