Show simple item record

dc.contributor.advisorYıldız, Kenan
dc.contributor.authorAri, Banu Çiçek
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:58Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:58Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-14
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/684271
dc.description.abstractBu çalışmada, öncelikle hasat sonrası benzo-tiadiazolkarbotioik(BTH) uygulaması ile kiraz meyvelerinin antioksidan kapasitesinin artırılıp artırılamayacağının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, depolama öncesi 100 ve 200 ppm BTH çözeltisine batırılan meyveler 21 gün süre soğuk depoda bekletilmiştir. Depolama sürecinde meyvelerin antioksidan kapasitesi yanında toplam fenol ve antosiyanin içerikleri ölçülmüştür. Ayrıca yapılan uygulamaların depo performansına etkisini de belirlemek için depolama sürecinde bazı kalite kriterlerinin değişimi incelenmiştir. Bir hafta aralıklarla yapılan ölçümler sonucunda, hem 100 hem de 200 ppm BTH uygulamalarının toplam fenolik madde ve antosiyanin içeriğinde depolamanın 7 gününde azalmaya neden olduğu, diğer ölçüm tarihlerinde ise BTH uygulamaları ile kontrol arasında önemli bir farklılığın oluşmadığı tespit edilmiştir. Benzer etkiler meyvelerin TEAC cinsinden ölçülen antioksidan kapasitelerinde de gözlenmiştir. Asit içeriği ve SÇKM değerlerinde ölçüm tarihlerine bağlı olarak uygulamalardan kaynaklanan bazı önemli farklılıklar ortaya çıkmasına rağmen BTH uygulamaları asit içeriği ve SÇKM değerinde karalı ve anlamlı bir değişime neden olmamıştır. BTH uygulamalarının 0900 Ziraat çeşidine ait meyvelerin depo performansı üzerine dikkate değer tek etkisi ağırlık kaybında görülmüştür. Hem 100 hem de 200 ppm BTH uygulaması bütün ölçüm tarihlerinde ağırlık kaybını azaltmıştır.
dc.description.abstractIn this study, firstly, it was aimed to determine whether the antioxidant capacity of cherry fruits could be increased by post-harvest benzo-thiadiazolecarbothioic (BTH) application. For this purpose, the fruits which were dipped in 100 and 200 ppm BTH solution before storage were kept in cold storage for 21 days. As a result of the measurements performed at one week intervals, it was determined that both 100 and 200 ppm BTH applications decreased total phenolic and anthocyanin contents on the 7th day of storage, but no significant difference was found between BTH applications and control at other sampling dates. Similar effects were observed in the antioxidant capacity of fruits measured in TEAC.Although there were some important differences in acid content and SSC values according to sampling dates, BTH applications did not cause a stable and significant change in acid content and SSC values.The remarkable beneficial effect of BTH applications on the storage performance of 0900 Ziraat fruits was observed only in weight lossen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleHasat sonrası benzo-<<<tiadiazol karbotiotik uygulamalarının kiraz meyvesinin antioksidan aktivitesi üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffects of benzo-thiadiazole-carbothioic acid antioxidant activity of postharvest sweet cherry fruit
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-14
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmCherry
dc.identifier.yokid10317876
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid609442
dc.description.pages46
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess