Show simple item record

dc.contributor.advisorSakin, Mehmet Ali
dc.contributor.authorİnanç, Mahmut
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:56Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:56Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/684256
dc.description.abstractBu araştırma, bazı arpa çeşit ve hatlarının Tokat-Kazova şartlarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2018-2019 yetiştirme döneminde yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak 25 arpa (Hordeum vulgare L.) çeşit ve hatları kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemenin her bir parselin alanı 4.0 m2 (0.8 x 5.0)'dir. Ekim sıklığı m2'de 500 bitki olacak şekilde ayarlanmıştır. Ekim, 31 Ekim 2018 tarihinde yapılmıştır. Hektara 100 kg N ve 60 kg P2O5 hesabıyla gübre verilmiştir. Azotun yarısı ekimle birlikte, diğer yarısı ise sapa kalkma dönemi öncesinde verilmiştir. Fosforun tamamı ekimle birlikte uygulanmıştır. Araştırmada başaklanma süresi, olgunlaşma süresi, yatma oranı, bitki boyu, metrekarede başak sayısı, başak uzunluğu, başakta tane sayısı, tek başak verimi, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tane verimi, biyolojik verim, hasat indeksi, protein oranı değerleri incelemiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda tane verimi bakımından çeşitler ve hatlar arasında önemli farklılıklar saptanmış olup, tane verimi 139.7-522.9 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi değerleri Bolayır, Hasat ve Zeynelağa çeşitlerinde elde edilmiştir. Ayrıca en yüksek protein oranı değerleri 12-24, Ünver ve Yıldız genotiplerinden elde edilmiştir. Önder, 4-99, 13-123 ve Bolayır genotipleri hektolitre ağırlıkları bakımından ön plana çıkmıştır. Verim ve kalite göz önüne alındığında Bolayır ve Önder çeşitlerinin yörede başarıyla yetiştirilebileceği belirlenmiştir.
dc.description.abstractThis research was conducted to determine yield and quality characteristics of some barley cultivars and lines Tokat-Kazova conditions during 2018-2019 growing period. In the experiment, 25 barley (Hordeum vulgare L.) cultivars and lines were used as material. The trial was founded 3 replication according to Randomized Complete Block Design. The area of each plot of the trial is 4.0 m2 (0.8 x 5.0). Seeds were sown with a density of 500 plants per m2. Sowing is made at October 31, 2018. Fertilizer rates were calculated as 100 kg N and 60 kg P2O5 per hectare. Half of the nitrogen was given with sowing and the other half before the jointing stage. All of the phosphorus was applied with sowing. In this study, heading period, maturity period, lodging rate, plant height, the number of spike per square meter, spike length, the number of kernels per spike, spike yield, 1000-kernel weight, test weight, grain yield, biological yield, harvest index, protein content values were evaluated. According to the results of the research significant differences were found between the varieties and lines in terms of grain yield, grain yield was changed between 139.7-522.9 kg/da. The highest grain yield values were obtained in Bolayır, Hasat and Zeynelaga cultivars. In addition, the highest protein ratio values were obtained from 12-24, Ünver and Yıldız genotypes. Onder, 4-99, 13-123 and Bolayır genotypes have come to the fore in terms of test weights. When yield and quality are considered, it has been determined that Bolayır and Onder cultivars can be grown successfully in the region.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTokat-Kazova şartlarında bazı arpa (Hordeum vulgare L. ) çeşit ve hatlarının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of yield and quality characteristics of some barley (Hordeum vulgare L.) cultivars and lines under Tokat-Kazova conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-11
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10315813
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid608403
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess