Show simple item record

dc.contributor.advisorAltuntaş, Ebubekir
dc.contributor.authorBaydaş, Fatih
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:53Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:53Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-04-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/684231
dc.description.abstractBu çalışmada, istiridye mantarının (Pleurotus ostreatus) fiziksel, mekanik ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. İstiridye mantarları Samsun/Karagüney köyündeki bir mantar üretim tesisinden temin edilmiştir. Çalışmada istiridye mantarının fiziksel özellikleri olarak; geometrik özellikler (şapka ve sap materyal boyutları), hacimsel özellikler (ağırlık, hacim ve hacim ağırlıkları), mekanik özellikler olarak delme kuvveti değerleri ile kimyasal özellikler (pH, suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM) ve titre edilebilir asitlik) incelenmiştir. Çalışmada ayrıca istiridye mantarları 40 ̊C, 50 ̊C ve 60 ̊C sıcaklıklarda kurutularak taze ve kurutma sonraları renk özellikleriyle birlikte kimyasal özellikleri de incelenmiştir. İstiridye mantarlarında delme testinin 20, 40 ve 60 mm min-1 hızlarındaki elde edilen delme kuvveti değerleri yükleme hızının artmasıyla artış göstermiştir. Üç farklı sıcaklıkta (40ºC, 50ºC ve 60ºC) yapılan kurutma işlemleri sonucu, istiridye mantarı sap ve şapka materyalleri için L değerlerinin sıcaklıklara göre düşüş gösterdiği görülmüştür. Kurutma sonrası sap ve şapka materyalleri için kurutma sıcaklığının artışına bağlı olarak SÇKM oranlarının da arttığı gözlemlenmiştir. İstiridye mantarının biyoteknik özellikleri ve kurutma karakteristiklerine ait bulunan sonuçlar, hasat ve hasat sonrası ürünün işleme, ürünün kalitesi, tüketici istekleri ve ekonomik değer açısından göz önünde bulundurulmalıdır. ANAHTAR KELİMELER: İstiridye mantarı, geometrik, hacimsel ve mekanik özellikler, kurutma modelleri
dc.description.abstractIn this study, the physical, mechanical and chemical properties oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) were investigated. Oyster mushroom samples were obtained from the mushroom production facility in the Samsun/Karagüney village. Physical properties of oyster mushrooms; geometric properties (cap and stalk material sizes), volumetric properties (weight, volume and true density), mechanical properties as the puncture force values , chemical properties (pH, water soluble dry matter content (TSS) and titratable acidity) were examined. In addition, in this study oyster mushrooms were dried at 40C, 50C and 60C temperatures and also, flesh and after the drying, the colour and chemical properties of the oyster mushrooms were investigated. As a result of drying processes, L values for oyster mushroom for stalk and cap materials decreased The puncture force values of 20, 40 and 60 mm min-1 of the puncture test in oyster mushrooms increased with increasing loading speed. As increasing temperatures form 40C to 60 temperatures. After drying, the rates of TSS increased depending on the increase in drying temperature for stalk and cap materials. The results of the biotechnical properties and drying characteristics of oyster mushrooms should be taken into consideration in terms of processing, product quality, consumer requirements and economic value of the product at the harvest and post harvest. KEYWORDS: Oyster mushrooms, geometric, volumetric and mechanical properties, drying modelsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleİstiridye mantarının (Pleurotus ostreatus) bazı biyoteknik özellikleri ve kurutma karakteristiklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of some bio-technical properties of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) and drying characteristics
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-04-08
dc.contributor.departmentBiyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBiochemical properties
dc.subject.ytmMushrooms
dc.subject.ytmOven drying
dc.identifier.yokid10233566
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid537485
dc.description.pages78
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess