Show simple item record

dc.contributor.advisorPolatcı, Hakan
dc.contributor.authorAksüt, Burcu
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:50Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:50Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-07-01
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/684203
dc.description.abstractBu çalışmada farklı basınçlarda (950,1050,1150 kPa) imal edilen bir soğutucuda R404a gazı kullanılarak muz meyvesi ve maydanoz bitkisinin muhafaza performansı incelenmiştir. Denemeler yaklaşık 10-12 gün kadar sürmüş ve çalışma kapsamında ağırlık kayıpları, renk değişimleri, enerji tüketimi ve sıcaklık değerleri gibi unsurlar belirlenmiştir. Denemeler sonucunda, ağırlık kayıpları maydanoz bitkisi için 950 kPa basınçta 21.75gr ,1050 kPa basınçta 36.59gr , 1150 kPa basınçta ise 30.72gr olarak belirlenmiştir. Muz meyvesi için 950 kPa basıçta 8.06gr , 1050 kPa basınçta 6.60gr, 1150 kPa basınçta ise 8.19gr olarak belirlenmiştir. Muhafaza edilen ürünlere görüntü işleme yöntemi uygulanıştır.Görüntü işleme sonucunda, maydanoz bitkisinin sapında meydana gelen incelmeler nedeniyle işlem sırasında bitkinin sapında ayrı alan oluşturduğu saptanarak maydanoz bitkisi için görüntü işleme yapılamayacağı belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca SÇKM, pH, toplam asitlik ve C vitamini analizleri yapılmıştır. Tazeye göre muhafaza edilen maydanoz bitkisine ait SÇKM, pH, toplam asitlik ve C vitamin değerleri istatistiki açıdan en uygun yöntemler sırasıyla; 950/1050 kPa, 1150 kPa, 950 kPa ve 1050 kPa basınç değerlerinde belirlenmiştir. Tazeye göre muhafaza edilen muz meyvesine ait SÇKM, pH ve toplam asitlik değerleri istatistiki açıdan en uygun yöntem 950 kPa basınç değerinde bulunmuştur.
dc.description.abstractIn this study, the preservation performance of banana fruit and parsley plant was investigated by using R404a gas in a cooler manufactured at different pressures (950,1050,1150 kPa). Experiments lasted for about 10-12 days, and weight loss, color changes, energy consumption and temperature values were determined. As a result of the experiments, the weight loss was determined as 21.75 g at 950 kPa pressure, 36.59 g at 1050 kPa pressure and 30.72 g at 1150 kPa pressure. For the banana fruit 950 kPa pressure was found to be 8.06 g, at 1050 kPa, 6.60 g, and at 1150 kPa, 8.19 g. Image processing method is applied to the products being stored. As a result of image processing, it was determined that parsley plant could not be processed for image by detecting that the parsley plant formed a separate area in the stalk of the plant during the process due to thinning in the handle of the parsley plant. In this study, TSS, pH, total acidity and vitamin C analyzes were performed. The most suitable methods in terms of TSS, pH, total acidity and vitamin C values of the parsley plant preserved according to freshness are; 950/1050 kPa, 1150 kPa, 950 kPa and 1050 kPa pressure values were determined. The most suitable method for the fruit juice, total pH and total acidity values of the banana fruit preserved according to the fresh water was found at a pressure of 950 kPa.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı basınçlarda R404a gazı kullanılan bir soğutma sistemi performansının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of parsley and banana storage performance in a cooler using R404a gas in different pressures
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-07-01
dc.contributor.departmentBiyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10246425
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid547054
dc.description.pages59
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess