Show simple item record

dc.contributor.advisorPolatcı, Hakan
dc.contributor.authorAdsiz, Emine
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:37Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:37Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-07-01
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/684102
dc.description.abstractTürkiye bulunduğu konum itibari ile toprak ve iklim özellikleri açısından meyve üretimi için oldukça elverişli imkanlara sahiptir. Birçok meyve türü ülkemizde her mevsim yetiştirilmektedir. Bu meyve türleri içerisinde elma önemli bir üretim miktarına sahiptir. 2017 yılı verilerine göre elma üretiminin 3.032.164 tona ulaştığı bilinmektedir. Üretim miktarına bakıldığında elma ihracatının Türkiye ekonomisine katkısı göz ardı edilemez ve hasat edilen elmaların hepsi eş zamanlı olarak tüketilemeyeceği için soğukta muhafaza yöntemi bu aşamada önemli hale gelmektedir. Aynı zamanda hasat edilen elmaların tüketiciye ulaştırılana kadar da soğukta muhafazası önem taşımaktadır. Çalışmada, farklı sıcaklıklarda yapılan muhafaza işlemlerinin etkileri kıyaslanarak bazı kriterler açısından en iyi yöntem belirlenmiştir. Depo 2 °C, buzdolabı 4°C, iklimlendirme cihazı 10 °C ve kontrol 19.68 °C ve % 56.36 (oda koşulları) olmak üzere 4 farklı sıcaklık derecesinde elma muhafaza işlemi yapılmıştır. Çalışmada, matematiksel modelleme, meyve eti sertliği, ağırlık kaybı, renk ölçümleri ve kimyasal özellikler (SÇKM, pH, TA) belirlenmiştir. Ayrıca Labview ile görüntü işleme yapılarak elmaların alan değişimleri hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre en yüksek ağırlık kaybı kontrol (oda koşulları), en az kaybın ise depo 2 °C' de olduğu tespit edilmiştir. Uygulanan matematiksel modellemeler içerisinden en iyi sonuç Polynomial; Cubic eşitliğinde elde edilmiştir. Renk değerleri incelendiğinde taze ürüne en yakın değer depo 2 °C'de saptanmıştır. Verilere göre bütün sıcaklık parametleri karşılaştırıldığında en iyi muhafaza sıcaklığının depo 2 °C olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractAs of the location where Turkey has very favorable opportunities for the production of fruit in terms of soil and climate characteristics. Many fruit species are grown in our country every season. Among these fruit species, apple has an important production amount. According to 2017 data, apple production is known to reach 3.032.164 tons. When the amount of production of apple export can not be ignored contribution to Turkey's economy and harvested cold storage method for all of the apples can not be consumed simultaneously becomes important at this stage. It is also important to keep the harvested apples in the cold until they are delivered to the consumer. In this study, the effects of preservation procedures at different temperatures were compared and the best method was determined for some criteria. 4 different temperature apple storage processes were carried out at 2 ° C, refrigerator 4 ° C, air conditioner 10 ° C and control 19.68 ° C and 56.36% (room conditions). In the study, mathematical modeling, fruit meat hardness, weight loss, color measurements and chemical properties (TSS, pH, TA) were determined. In addition, field changes of apples were calculated with Labview. According to the results of the study, the highest weight loss was determined as control (room conditions) and the least loss was found at 2 ° C. The best results among the mathematical models are Polynomial; Cubic equation. When the color values were examined, the nearest value to the fresh product was determined at 2 ° C. When the temperature parameters were compared according to the data, it was determined that the best storage temperature was 2 ° C.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı muhafaza koşullarında golden delicious elma çeşidinin performansının görüntü işleme yoluyla belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermining the performance of the golden delicious apple variety by image processing in different preservation conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-07-01
dc.contributor.departmentBiyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10246419
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid547051
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess