Show simple item record

dc.contributor.advisorSağlam, Necdettin
dc.contributor.authorÖcalan, Osman Nuri
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:36Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:36Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-09-12
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/684094
dc.description.abstractBu çalışma; torf ve perlit (2:1) içerisine farklı oranlarda (normal kontrol, konvansiyonel kontrol (gübreli su ile sulanan), %5, %10, %20, %40 ve %50) vermikompost ilave etmenin bazı ticari sebze türleri (domates, hıyar, lahana ve kıvırcık marul)'nde fide gelişimine etkilerini belirlemek amacıyla Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne ait serada 2019 yılı Nisan-Mayıs ayları arasında yürütülmüştür. Tohumlar 150 hücreli viyollere 4 Nisan 2019 tarihinde ekilmiştir. Konvansiyonel kontrol gübreli su ile sulanmıştır. Normal kontrol ve vermikompost uygulamalarında ise sulama gübresiz su ile yapılmıştır. Fidelerin boylanmasını engellemek amacıyla durdurucu uygulanmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Her parselde 10 bitki yetiştirilmiştir. Fideler 4-6 yapraklı olduklarında gözlemler yapılmıştır. Biomass, gerçek yaprak sayısı, fide uzunluğu, gövde uzunluğu, gövde çapı, fide yaş ağırlığı, fide kuru ağırlığı, kök uzunluğu, kök yaş ağırlığı ve kök kuru ağırlığı gözlemleri yapılmıştır. Sonuç olarak fide kalitesini ifade eden en önemli kriterlerden fide ve kök kuru ağırlığı üzerine farklı vermikompost oranlarının etkisi domateste önemli olmazken hıyar, lahana ve kıvırcık marulda etkisi önemli olmuştur. Dozlar arttıkça fide ve kök kuru ağırlığı normal kontrol ve konvansiyonel kontrole göre artmıştır. En yüksek fide ve kök kuru ağırlığı hıyarda %40 oranında, lahanada %50 oranında ve kıvırcık marulda %5 oranında elde edilmiştir.
dc.description.abstractThis study; in order to determine the effects of adding different proportions (normal control, conventional control (watered with fertilizer), 5%, 10%, 20%, 40% and 50%) of vermicompost to peat and perlite (2:1) mixture on seedling development in some commercial vegetable species (tomato, cucumber, cabbage and crispy lettuce) was carried out between April-May 2019 in greenhouse belonging to Tokat Gaziosmanpasa University Agricultural Research and Application Center. Seeds were sown on April 4th, 2019 in 150-cell viols. Conventional control was irrigated with fertilizer water. Normal control and vermicompost applications were irrigated with normal water without fertilizer. Plant growth retardant was applied to prevent for seedling length. The experiment was established with randomized plot design with 3 replications. 10 plants were grown in each plot. Observations were done when the seedlings were reached about 4-6 leaves. Biomass, number of leaves, seedling length, stem length, stem diameter, seedling fresh weight, seedling dry weight, root length, root fresh weight and root dry weight were observed. As a result, the effect of different vermicompost ratios on seedling and root dry weight of seedling quality, which is one of the most important criteria for seedling quality, was not significant in tomato, whereas cucumber, cabbage and crispy lettuce were significantly affected by different vermicompost ratios. When vermicompost ratios were increased, seedling and root dry weight were increased compared to normal and conventional controls. The highest seedling and root dry weight were obtained in 40% ratio in cucumber, 50% ratio in cabbage and 5% ratio in crispy lettuce.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı ticari sebze türlerinin fide gelişimi üzerine farklı vermikompost oranlarının etkileri
dc.title.alternativeEffects of different vermicompost ratios on seedling growth of some commercial vegetable species
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-09-12
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmTomato
dc.identifier.yokid10268939
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid558850
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess