Show simple item record

dc.contributor.advisorErgüneş, Gazanfer
dc.contributor.authorSarigök, Yilmaz
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:31Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:31Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-09-27
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/684051
dc.description.abstractBu çalışmada, kurutma materyali olarak Tokat yöresinde yetiştirilen Cxd 222 F1, Cxd 142 F1, Dinç F1, Toro F1, M 1103 F1, Arte F1 kurutmalık domates çeşitleri kullanılmıştır. Domates örnekleri açıkta, serada ve laboratuvar tipi kurutucuda kurutulmuştur. Kontrol amaçlı açıkta ve serada yapılan kurutma işlemlerinde 6 farklı genotip domates örnekleri kullanılmıştır. Laboratuvar tipi kurutucuda ise kurutma materyali olarak Cxd 222 F1 genotip domatesi kullanılmıştır. Laboratuvar tipi kurutucuda yapılan kurutma işlemi 50-60 ve 70ºC hava sıcaklıklarında gerçekleştirilmiştir. Domatesler dört eşit parçaya dilimlenerek belirlenen nem seviyesine ulaşıncaya kadar kurutma işlemine devam edilmiştir. Labaratuvar tipi kurutucuda üç farklı sıcaklık kademesi için gerçekleştirilen kurutma denemelerinde kuruma süreleri, kuruma eğrileri, kurumayı en iyi tahmin eden kurutma modeli ve renk değişimleri belirlenmiştir. Açıkta kurutma yönteminde ürünler 234 saatte, serada kurutma yönteminde 197 saatte, 50ºC' de 22 saatte, 60ºC' de 18 saatte ve 70ºC' de 14 saatte belirlenen nem seviyesine ulaşmıştır. Kuruma eğrilerini tanımlamak için ANO değerleri kullanılmış ve kurutma modelleri; Page, Modified-Page, Midilli Küçük, Lewis, Jena-Das, Diffusion-Aproach, Yağcıoğlu ve Wang-Sing arasından kurumayı en iyi tahmin eden model belirlenmiştir. En uygun modelin Diffusion-Aproach, Yağcıoğlu ve Midilli Küçük modeli olduğu anlaşılmıştır. Renk değeri bakımından taze ürüne en yakın değer 50ºC' de labaratuvar tipi kurutucuda yapılan kurutma işleminde belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, the dried tomato varieties grown in Tokat region, Cxd 222 F1, C x d 142 F1, Vigorous F1, Toro F1, M 1103 F1, Arte F1 varieties were used. Tomatoes were dried in open, greenhouse and laboratory type precision dryer. The process of drying in the greenhouse by means of outdoor drying was performed using 6 different kinds of tomato samples. Cxd 222 F1 tomato type was used as drying material in laboratory type precision dryer. The drying process in the laboratory type precision dryer was carried out at 50-60 and 70 ºC temperatures. Drying was continued until the samples of tomato sliced into four equalparts at three temperature level sreached equilibrium moisture. Drying time, drying curves, drying patternand color changes that bestes timate drying are determined in drying experiments for three different temperature levels in the precision dryer. In the out door drying process, the products reached the equilibrium humidity at 234 hours, in the greenhouse drying method at 197 hours, at 50ºC at 22 hours, at 60ºC for 18 hours and at 70ºC for 14 hours. ANO values were used to define drying curves and drying models were used; Page, Modified-Page, Mytilene Small, Lewis, Jena-Das, Diffusion-Aproach, Yağcıoğlu and Wang-Sing, the best predetermined model for drying were determined. The mostsuitable model was Diffusion-Aproach, Yağcıoğlu and Midilli Küçük model. The color values closest to the fresh tomato were determined in the drying process at the precision dryer at 50ºC.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTokat ilinde domates kurutmada farklı kurutma koşullarının kuruma özellikleri ve kalite üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effects of different drying conditions on the installation and quality of tomato drying in Tokat
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-09-27
dc.contributor.departmentBiyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10274823
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid562607
dc.description.pages66
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess