Kıvırcık salatanın verim ve kalitesi üzerine bionur mikrobiyalin farklı uygulama şekilleri ve dozlarının etkileri
dc.contributor.advisor | Sağlam, Necdettin | |
dc.contributor.author | Öter, Sinem | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:23:25Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:23:25Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-11-26 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/683999 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma; kıvırcık salatanın verim ve kalitesi üzerine makro ve mikro besin maddeleri ile Thiobacillus spp. bakterileri içeren Bionur mikrobiyalin farklı uygulama şekilleri (yapraktan, topraktan, hem yapraktan hem de topraktan) ve dozlarının (yapraktan: 0, 150, 300, 450 ml/100lt, topraktan: 0, 1.5, 3.0, 4.5 lt/da) etkilerini belirlemek amacıyla Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne ait tül serada 2018 yılı Ekim – 2019 yılı Nisan ayları arasında yürütülmüştür. Denemede Caipira kıvırcık salata çeşidi kullanılmıştır. Tohumlar 13 Eylül 2018 tarihimde, hasat ise 5 Nisan 2019 tarihinde yapılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada kıvırcık salatanın verim ve kalite parametreleri (toplam bitki ağırlığı, pazarlanabilir bitki ağırlığı, baş boyu ve baş çapı) pH, titrasyon asitliği, suda çözünebilir kuru madde) incelenmiştir. En yüksek pazarlanabilir bitki verim topraktan 1.5 lt/da (756.14 g) uygulamasında elde edilmiştir. Bionur mikrobiyalin uygulama şekilleri ve dozlarının kalite parametreleri üzerinde etkisi ciddi düzeyde önemli olmamıştır. | |
dc.description.abstract | This study was carried out in order to determine the effects of Bionur microbial, contained macro and micro nutrients Thiobacillus spp., different application forms (leaf, soil, both leaf and soil) and doses (leaf: 0, 150, 300, 450 ml / 100 lt, soil; 0, 1.5, 3.0, 4.5 l / da) on yield and quality of curly salad at Tokat Gaziosmanpasa University, Agricultural Research and Application Center in the screenhouse between October 2018 and April 2019. In the experiment, Caipira curly salad was used. Seeds were sown on September 13, 2018 and harvest was done on April 5, 2019. The experiment was carried out in randomized block design with three replications. In this study, yield and quality parameters (total plant weight, marketable plant weight, head length and head diameter) pH, titration acidity, water soluble dry matter of curly salad were investigated. The highest marketable plant yield was obtained at 1.5 lt / da (756.14 g) from soil. The effect of Bionur microbial's application forms and doses on quality parameters was not significantly affected. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kıvırcık salatanın verim ve kalitesi üzerine bionur mikrobiyalin farklı uygulama şekilleri ve dozlarının etkileri | |
dc.title.alternative | The effects of different application methods and doses of bionur microbial on the yield and quality of curly lettuce | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-26 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Fruit yield | |
dc.subject.ytm | Fruit quality | |
dc.identifier.yokid | 10277081 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 571826 | |
dc.description.pages | 42 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |