Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraman, İsa
dc.contributor.advisorTutar, Uğur
dc.contributor.authorTunç, Emre
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:21Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:21Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/683962
dc.description.abstractMikrobiyal gübreler genel olarak; atmosferik azotu toprağa bağlayan, potasyumlu ve fosforlu bileşikleri parçalayarak bitki için kullanılabilir forma getiren, büyüme ve gelişme faktörlerini arttıran, ATP üretimini arttıran, fosforilated polisakkaritler gibi bol miktarda şekerürettiren ve bu bileşikleri aktive eden, zararlı mikroorganizmaları baskılayan, organik maddeleri parçalayarak toprağın havalanması ve su tutma kapasitesini arttıran mikroorganizma içerikli ürünlerdir. Tarımda yüksek verim elde etmek için kullanılan kimyasal gübreler ve böcek ilaçları çevre kirliliği, sağlık tehlikeleri, doğal ekolojik besin döngüsünün kesintiye uğraması ve üretimini destekleyen biyolojik unsurların tahrip edilmesi gibi problemleri oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı farklı ortamlardan izole edilen mikrobiyal preparatların nohut bitkisi (Cicer arıetınum L.) gelişimi üzerine etkisi incelenmiştir. Tarım arazisi olmayan ve yabani bitki gelişiminin yoğun olduğu yaylalardan alınan toprak örneklerinden izolasyon işlemleri yapılmıştır. Özel besiyerlerine ekim ile saflaştırma işlemleri yapılmış ve mikrobiyal preparatlar hazırlanmıştır. Deneme parsellerine nohut bitkisi 5 tekerrürlü olarak ekilmiştir. Oluşturulan preparatlar, nohut üzerine bulk, bead şeklinde, vermikompost ile birlikte ve ayrıca bakteriyel tohum kaplama yapılarak uygulanmıştır. Bitkinin gelişimi ve normal şartlardaki gelişimi üzerindeki etkilerine göre karşılaştırma yapılıp, elde edilen bulgulara göre kontrole kıyasla, F5 kaplama grubu nohut üzerinde tüm gelişim parametrelerinde artışa sebep olduğu analiz edilmiştir.
dc.description.abstractMicrobial fertilizers in general; are necessary for the aeration atmospheric nitrogen, which binds to the soil, decomposes the potassium and phosphorus compounds to form usable for the plant, increases growth and development factors, increases the production of ATP, produces abundant sugars such as phosphorylated polysaccharides, activates these compounds, suppresses harmful microorganisms, decomposes organic substances and products containing microorganisms that increase soil aeration and water retention capacity. Chemical fertilizers and pesticides used to obtain high yields in agriculture cause problems such as environmental pollution, health hazards, interruption of the natural ecological nutrient cycle and destruction of biological elements supporting production. The aim of this study was to investigate the effect of microbial preparations isolated from different media on chickpea (Cicer arıetınum L.) growth. Isolation was carried out from soil samples taken from highlands where there is no agricultural land and where wild plant growth is intense. Purification was carried out by cultivation on special media and microbial preparations were prepared. Chickpea plant was planted with 5 replications. The prepared preparations were applied on chickpeas in bulk, bead form, with vermicompost and also with bacterial seed coating. When compared with the effects of plant growth and development under normal conditions, according to the results obtained, it was analyzed that the F5 coating group caused by an increase in all growth parameters compared to the chickpea.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBiyomühendisliktr_TR
dc.subjectBioengineeringen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleFarklı ortamlardan izole edilen mikrobiyal preparatların nohut bitkisi (Cicer arietinum L.) gelişimi üzerine etkisinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermining the effect of microbial preparations on development of chickpea plant (Cicer arietinum L.)isolated from different environments
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-18
dc.contributor.departmentBiyomühendislik Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10284022
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid569856
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess