Show simple item record

dc.contributor.advisorKaya, Cemal
dc.contributor.authorKaraca, Özge
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:19Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:19Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/683952
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye'de yetiştirilen bazı tescilli durum buğdayı çeşitlerinin makarnalık kalitelerinde belirleyici fiziksel özellikleri, protein içerikleri ve kaliteleri, pigment içerikleri ve oksidatif enzim aktiviteleri incelenmiştir. Çeşitlerin fiziksel özellikleri makarnalık buğdaylar için istenen makul aralıklarda bulunmuştur. Buğdayların protein içerikleri %11.30-12.80 (ort. %12.1), protein kalitelerini gösteren sedimentasyon değerleri 16.75-32.50 ml, spesifik sedimentasyon değerleri ise 1.36-2.51 ml arasında değişmiştir. Buğdaylar protein içerikleri ve protein kaliteleri (gliadin proteinleri ve sedimentasyon değerleri) bakımından birlikte değerlendirildiğinde; Kunduru-1149, Balcalı-85, Kızıltan-91 ve Selçuklu-97 çeşitlerinin makarnalık potansiyelleri yüksek görünmektedir. Buğdayların sarı renkli pigment içeriklerinin 3.43-8.73 mg/kg, lipoksijenaz (LOX) aktivitelerinin 12.65-35.15 EU/g, polifenoloksidaz (PPO) aktivitelerinin 5.10-11.35 EU/g ve peroksidaz (POD) aktivitelerinin 32.3-139.0 EU/g (ort. 85.98 EU/g) arasında olduğu tespit edilmiştir. Tescilli buğdaylar makarna rengini belirleyen pigment içerikleri ve oksidatif enzim aktiviteleri bakımından birlikte değerlendirildiğinde; Kozmidor çeşidinin potansiyeli yüksek görünmektedir
dc.description.abstractIn this study, pasta-quality criteria of certain registered Turkish durum wheat varieties such as physical properties, protein contents and qualities, pigment contents and oxidative enzyme activities were investigated. Physical properties of the wheats were found within the typical ranges expected of durum wheats. Protein contents of the wheats ranged from 11.30 to 12.80% (Avg %12.1), while the quality indicators of sedimentation value from 16.75 to 32.50 ml and specific sedimentation from 1.36 to 2.51 ml. Among the registered vareties, Kunduru-1149, Balcalı-85, Kızıltan-91 and Selçuklu-97 were determined to be promising cultivars for pasta processing potentials as judged by their protein quantities together with their protein quality indicators (gliadin proteins and sedimentation). Yellow-colored pigment contents of the wheats varied from 3.43 to 8.73 mg/kg , lipoxygenase (LOX) activities from 12.65 to 35.15 EU/g, polyphenol oxidase (PPO) activities from 5.10 to 11.30 EU/g and peroxidase (POD) activities from 32.3 to 139.0 EU/g. Of the registered durum wheat varieties; Kozmidor were found promising for high-quality pasta processing when judged by their higher pigment contents and lower activities of the oxidative enzymes.2019, 60 pagesKEYWORDS: Quality,en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleTürkiye`de yetiştirilen bazı tescilli durum buğdayı çeşitlerinin makarnalık kalite özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of macaroni-quality properties of some registered durum wheat varieties grown in Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-23
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10279414
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid570936
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess