Show simple item record

dc.contributor.advisorYılmaz, Güngör
dc.contributor.authorÇelik, Ferdi
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:16Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:16Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/683921
dc.description.abstractBu çalışma, 2016 yılında Ağrı-Eleşkirt (1818 m) şartlarında 21 patates çeşidiyle yürütülmüştür. Denemede yer alan çeşitlerin verim ve verimle ilgili özellikleri daha iyi ve yöreye daha uyumlu olanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada, çıkış süresi (gün), çıkış oranı (%), bitki boyu (cm), ana sap sayısı (adet), ocak başına yumru sayısı (adet), ocak başına yumru verimi (g/ocak), ortalama yumru ağırlığı (g), dekara yumru verimi (kg/da), pazarlanabilir yumru oranı (%) ve olgunlaşma süresi (gün) gibi özellikler incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; Çıkış süresisin (16-34 gün), çıkış oranı (% 82-99 ), bitki boyu (39.33-84.33 cm), ana sap sayısı (3.7-6.0 adet), ocak başına yumru sayısı (6.3-15.6), ocak başına yumru verimi (270.7-1058.0 g), ortalama yumru ağırlığı (27.33-76.67 g), dekara yumru verimi (1096-3723 kg/da), pazarlanabilir yumru oranları (% 43.9-85.1) ve olgunlaşma sürelerin (93-143 gün) arasında değiştiği belirlenmiştir. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde; Ağrı Eleşkirt şartlarında bir yıllık bulgulara göre dekara yumru verimi bakımından Savanna, Musica ve Agria çeşitlerinin diğer çeşitlerden daha yüksek verim verdiği ve yöre için önerilebilecekleri ortaya çıkmıştır.
dc.description.abstractThis study was carried out in 2016 in order to determine yield and yield characteristics of 21 potato varieties more suitable for the region under Agri-Eleskirt (1811 m) conditions and to produce information about the performances of varieties. The research was carried out with three replications according to Randomized Blocks Experimental Design. In the study; hatching time (days), hatching rate (%), plant height (cm), number of main stems (pcs), number of tubers per hearth (pcs), tuber yield per hearth (g / hearth), average tuber weight (g), decare yield (kg / da), marketable tuber ratio (%) and ripening period (days) were investigated. According to the findings; Output time (16-34 days), output rate (82-99%), plant height (39.33-84.33 cm), the number of main stems (3.7-6.0 pieces), number of tubers per hearth (6.3-15.6), tuber per hearth yield (270.7-1058.0 g), average tuber weight (27.33-76.67 g), yield per decare (1096-3723 kg / ha), marketable tuber rates (43.90-85.13%) and maturation periods (93-143 days) vary between It has been identified. When the obtained results were evaluated, it was determined that Savanna, Musica and Agira varieties were obtained higher yield in terms of tuber yield per decare according to one year results under Ağrı Eleşkirt conditions.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı patates (Solanum tuberosum L.) çeşitlerinin Ağrı- Eleşkirt şartlarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe determination of yield and qulaity properties of some potato (Solanum tuberosum L.) varienyt in Ağrı Eleşkirt conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-23
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmnull
dc.subject.ytmAğrı-Eleşkirt
dc.subject.ytmProduct variety
dc.subject.ytmPotato
dc.identifier.yokid10279524
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid570939
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess