Mavi yengecin (Callinectes sapidus) mevsimsel yağ asit komposizyonu değişimleri
dc.contributor.advisor | Yeşilayer, Nihat | |
dc.contributor.author | Yoğurtcu, Sercan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:23:14Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:23:14Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-10-14 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/683910 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Adana-Karataş lagününden avlanan mavi yengeçlerin mevsimsel yağ asitlerinin değişimlerini görmek amaçlanmaktadır. Bu amaçla her mevsim 10 adet (5 dişi-5 erkek) mavi yengeç yakalanmıştır. Bireylerin ağırlıkları ve karapaks uzunlukları alınmıştır. Göğüs ve kıskaç etinin mevsimsel değerlerine bakılmıştır. Dişi ve erkek bireylerde mevsimsel olarak yapılan yağ asitleri kompozisyon analizlerinde, doymuş yağ asitlerinden palmitik ve stearik asidin, tekli doymamış yağ asitlerinden palmitoleik ve oleik asidin, çoklu doymamış yağ asitlerinden, EPA ve DHA'nın mavi yengeçler için temel yağ asitleri olduğu sonucuna varılmıştır. Mavi yengeçlerde palmitik ve stearik asit düzeylerine benzer şekilde,eşey ve kas tipi farklılıklarından bağımsız olarak Yaz ve Sonbahar mevsimlerindeki palmitoleik ve oleik asit düzeyleri, İlkbahar ve Kış mevsimlerine göre benzer sonuçlara göstermiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, it is conducted to determine the seasonal fatty acid changes of blue crabs hunted from adana-karataş lagoon. for this purpose, 10 blue (5 female-5 male) crabs were caught in all seasons. Weights and carapace lengths of the individuals were taken. seasonal values of thorax and claw meat were examined. In female and male subjects, seasonal acidity composition analyzes revealed that palmitic and stearic acid from saturated fatty acids, palmitoleic and oleic acid from monounsaturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, EPA and DHA were the main fatty acids for blue crabs. Similar to palmitic and stearic acid levels in blue crabs, palmitoleic and oleic acid levels in summer and autumn seasons showed similar results, regardless of sex and muscle type differences. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Mavi yengecin (Callinectes sapidus) mevsimsel yağ asit komposizyonu değişimleri | |
dc.title.alternative | Blue crab (Callinectessapidus ), Rathbun, 1896) seasenol fatty acid composition changes | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-10-14 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Blue crab | |
dc.identifier.yokid | 10282438 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 568356 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |