Show simple item record

dc.contributor.advisorYeşilayer, Nihat
dc.contributor.authorYoğurtcu, Sercan
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:14Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:14Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-14
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/683910
dc.description.abstractBu çalışmada Adana-Karataş lagününden avlanan mavi yengeçlerin mevsimsel yağ asitlerinin değişimlerini görmek amaçlanmaktadır. Bu amaçla her mevsim 10 adet (5 dişi-5 erkek) mavi yengeç yakalanmıştır. Bireylerin ağırlıkları ve karapaks uzunlukları alınmıştır. Göğüs ve kıskaç etinin mevsimsel değerlerine bakılmıştır. Dişi ve erkek bireylerde mevsimsel olarak yapılan yağ asitleri kompozisyon analizlerinde, doymuş yağ asitlerinden palmitik ve stearik asidin, tekli doymamış yağ asitlerinden palmitoleik ve oleik asidin, çoklu doymamış yağ asitlerinden, EPA ve DHA'nın mavi yengeçler için temel yağ asitleri olduğu sonucuna varılmıştır. Mavi yengeçlerde palmitik ve stearik asit düzeylerine benzer şekilde,eşey ve kas tipi farklılıklarından bağımsız olarak Yaz ve Sonbahar mevsimlerindeki palmitoleik ve oleik asit düzeyleri, İlkbahar ve Kış mevsimlerine göre benzer sonuçlara göstermiştir.
dc.description.abstractIn this study, it is conducted to determine the seasonal fatty acid changes of blue crabs hunted from adana-karataş lagoon. for this purpose, 10 blue (5 female-5 male) crabs were caught in all seasons. Weights and carapace lengths of the individuals were taken. seasonal values of thorax and claw meat were examined. In female and male subjects, seasonal acidity composition analyzes revealed that palmitic and stearic acid from saturated fatty acids, palmitoleic and oleic acid from monounsaturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, EPA and DHA were the main fatty acids for blue crabs. Similar to palmitic and stearic acid levels in blue crabs, palmitoleic and oleic acid levels in summer and autumn seasons showed similar results, regardless of sex and muscle type differences.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleMavi yengecin (Callinectes sapidus) mevsimsel yağ asit komposizyonu değişimleri
dc.title.alternativeBlue crab (Callinectessapidus ), Rathbun, 1896) seasenol fatty acid composition changes
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-14
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBlue crab
dc.identifier.yokid10282438
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid568356
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess