Show simple item record

dc.contributor.advisorAtay, Ali Tayfun
dc.contributor.authorSomay, İpek Ahu
dc.date.accessioned2020-12-04T08:58:08Z
dc.date.available2020-12-04T08:58:08Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2020-06-25
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/68383
dc.description.abstractBu tez çalışmasında İstanbul ili Sarıyer ilçesindeki Ayazağa Köyü'nde yerleşmiş olan, büyük bir çoğunluğu Karadeniz Bölgesi'nden göçenlerin göç, kimlik ve bellek arasında kurdukları ilişki bir gıda maddesi, ekmek aracılığıyla etnografik bir yöntemle ele alınıp incelenmiştir. Bu ilişki, gerek ekmeğin doyuruculuğu gibi biyolojik özelliği, gerek göçmenlerin zihinlerinde temelde memleketleriyle ve kimlikleriyle ilgili farklı anımsamalara sebebiyet veren sembolik özellikleri aktarılarak ortaya konulmuştur. Ekmek, göçmenlerin tümü için temel bir gıda maddesi olmasının yanı sıra özellikle kadınlar için ortak bir alan oluşturmaktadır. Ağırlıklı olarak ev eksenli çalışan Ayazağalı kadınlar için ekmek, sorumlu oldukları yemek pişirme eyleminde çoğu zaman pratik bir kurtarıcıdır. Aynı kadınlar için ekmek, sınırsız tüketildiğinde, kadınlık imgesini olumsuz olarak etkileyen, korkulan bir besin haline gelmektedir. Sonuçta, Ayazağa Köyü'ndeki göçmenlerin ekmek tüketiminde farklı tezahürler ve yansımalar görülmüştür.
dc.description.abstractThis study is an ethnographic study that investigates the relationship between migration, identity and memory of immigrants migrating from the Black Sea Region of Turkey. The fieldwork was conducted with a group of habitants living at Ayazağa village in Sarıyer, İstanbul. The relationship was revealed by considering both bread's biological property as its satiating power and symbolic property as giving rise to memories of hometown and place of identity. Bread, forms a common field especially for women as well as being an elementary foodstuff for all immigrants. It is a practical facilitator for cooking responsibility for women who are mainly doing housework in Ayazağa. On the other hand, unlimited consumption of bread becomes a threat for their image of femininity. As a result of the study, different appearing and reflections were observed in the consumption of bread among the immigrants living in Ayazağa.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAntropolojitr_TR
dc.subjectAnthropologyen_US
dc.titleEkmek, göç, kimlik, bellek: İstanbul Ayazağa`da antropolojik bir araştırma
dc.title.alternativeBread, migration, identity, memory: An anthropological research at İstanbul Ayazağa
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-25
dc.contributor.departmentHalk Bilimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSocial anthropology
dc.subject.ytmBranny bread
dc.subject.ytmCultural identity
dc.subject.ytmInternal migrations
dc.subject.ytmCollective memory
dc.subject.ytmEating
dc.identifier.yokid10249844
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid625678
dc.description.pages126
dc.publisher.disciplineHalk Bilim (Folklor) Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess