Aljinat bazlı yenilebilir film uygulamalarının minimal işlem görmüş kavun dilimlerinin raf ömrüne etkileri
dc.contributor.advisor | Demirdöven, Aslıhan | |
dc.contributor.author | Demir, Bengü | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:23:02Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:23:02Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-12-19 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/683809 | |
dc.description.abstract | Bu tez çalışmasında, sodyum aljinat (SA) bazlı yenilebilir film formülasyonlarının taze dilimlenmiş Kırkağaç çeşidi kavunlara uygulanması ile tüketime hazır kavun dilimlerinin üretilmesi ve raf ömrünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ilk olarak %0.5 kalsiyum klorür (CaCl2) çözeltisiyle muamele edilen dilimlenmiş kavunlar %1, %1.5 ve %2 sodyum aljinat (SA) içeren yenilebilir film çözeltileriyle kaplandıktan sonra polietilen (30µm-PE) ambalajla MAP koşullarında paketlenerek ve bir grup örnek de kaplama işlemine tabi tutulmadan ambalajsız olarak +5 °C'de 8 gün depolanarak 2 günde bir fizikokimyasal ve duyusal analizlere tabi tutulmuştur. Sonuçlar değerlendirildiğinde sodyum aljinat ile kaplanan kavun dilimlerinin depolamanın 6. gününde antioksidan kapasite, titrasyon asitliği, suda çözünür kuru madde, su aktivitesi, ağırlık kaybı, bozulma oranı ve paket içi %O2 ve %CO2 değerleri açısından daha iyi özelliklere sahip oldukları tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this thesis, it is aimed to produce ready-to-eat melon slices by applying sodium alginate (SA) based edible film formulations on sliced Kırkağaç variety melons and to determine their shelf life. In the study, sliced melons, first treated with 0.5% calcium chloride (CaCl2) solution, were coated with edible film solutions containing 1%, 1.5% and 2% sodium alginate (SA), then packed in polyethylene (30µm-PE) packaging under MAP conditions and a group of samples that without packaging were stored for 8 days at +5 ° C and subjected to physicochemical and sensory analyzes every 2 days period. As a result, it was determined that melon slices coated with sodium alginate had better properties in terms of antioxidant capacity, titration acidity, water soluble dry matter, water activity, weight loss, deterioration rate and in-package O2 - CO2 % values on the 6th day of storage. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Aljinat bazlı yenilebilir film uygulamalarının minimal işlem görmüş kavun dilimlerinin raf ömrüne etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of alginate based edible film applications on the shelf life of minimal processed melon slices | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-19 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10303555 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 596052 | |
dc.description.pages | 82 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |