Karadut odun çeliklerinde köklenme ortamında kalış süresinin köklenme ve fidana dönüşüm performansı üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Çekiç, Çetin | |
dc.contributor.author | Macit, Uğur | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:23:01Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:23:01Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-01-08 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/683803 | |
dc.description.abstract | Çalışmada karadut odun çeliklerinin köklenme ortamında kalış sürelerinin köklenme ve fidan performansı üzerine etkisi incelemiştir. Eylül, Ekim ve Kasım döneminde alınan odun çelikleri üç gruba ayrılarak, 6000 ppm IBA çözeltisine beş saniye batırılmış, toprak kökenli patojenlerden korunmak amacı ile WG(Suda Dağılabilen Granül) formülasyonunda %26.7 Boscalid ve %6.7 Pyraclostrobin etken maddeli ilaçla ilaçlanmış ve daha sonra alttan ısıtmalı perlit ortamına üç tekerrürlü olarak dikilmiştir. Köklendirme ortamında 60-90-120 gün bekletilen çeliklerde köklenme oranı, kök sayısı ve kök uzunluğu ölçülerek; köklenme ortamında bekleme süreleri ile köklenme verileri arasındaki ilişki regresyon analizi ile incelenmiştir.Çalışmada 60 gün köklendirme ortamında bekleyen çeliklerde ortalama köklenme oranı % 69.4, 90 gün köklendirme ortamında bekleyen çeliklerde ortalama köklenme oranı % 72.8 ve 120 gün köklendirme ortamında bekleyen çeliklerde ortalama köklenme oranı % 65.6 olarak belirlenirken, bekleme süreleri dikkate alınmadığında tüm çeliklerde köklenme oranı % 69.3 olarak tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, the effect of time to take cuttings and duration to keep in rooting condition on the rooting and sapling performance of black mulberry cuttings were investigated. Wood cuttings taken fifteen days intervals in October and November were divided into three groups and dipped in 6000 ppm IBA solution for five seconds, they were medicated with the active ingredient 26.7% Boscalid and 6.7% Pyraclostrabin in the WG(Water Dispersible Granule) formulation to prevent soil-borne pathogenes and then planted into the underfloor heating perlite medium with three replications. The rooting percentage, root number and root length of the cuttings were measured for 60-90-120 days. The relationship between time to take and duration to keep in rooting medium were recorded. In the study, the average rooting percentage of cuttings waiting for 60 days in the rooting medium was 69.4%, the average rooting percentage of cuttings waiting for 90 days in the rooting medium was 72.8% and the average rooting percentage of cuttings waiting for 120 days in the rooting medium was 65.6%. was determined. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Karadut odun çeliklerinde köklenme ortamında kalış süresinin köklenme ve fidana dönüşüm performansı üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of time to take cuttings and duration to keep in rooting condition on the rooting and sapling performance of black mulberry cuttings | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-01-08 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Black mullberry | |
dc.subject.ytm | Cutting rooting | |
dc.identifier.yokid | 10303239 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 600331 | |
dc.description.pages | 59 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |