Show simple item record

dc.contributor.advisorKılıçalp, Numan
dc.contributor.authorTürk, Tuğrul
dc.date.accessioned2021-05-08T11:22:58Z
dc.date.available2021-05-08T11:22:58Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-03-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/683764
dc.description.abstractBu araştırma farklı dönemlerde hasat edilen Kahraman ve Kırklar yulaf (Avena sativa ) çeşitlerden yapılan silajlarında; farklı hasat döneminin, yulafın kimysal yapısına, bazı yem değerlerine ve rumende kuru madde ve ham protein parçalanabilirliklerine etkilerini araştırmak amacıyla, 2016-2017 vejetasyon döneminde Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi deneme arazisinde yürütülmüştür. Yulaf çeşitleri, Tesadüf bloklarında, 2x4 Faktöryel Deneme Deseninde, üç tekerrürlü olarak ekimi yapılmıştır. Yulaf silajlarının kuru madde ve ham proteinlerinin rumende parçalanabilirliklerini tespit etmek amacıyla; silaj örnekleri kanüllü, ortalama 55 kg ağırlığında, Karayaka koçlarında, naylon torba yöntemiyle 0,16, 24, 36, 72 ve 96 saat inkübasyona tabi tutulmuştur. Karaman çeşidinin HP ve ADF içeriği Kırklar çeşidinden daha yüksek, ancak NDF içeriği bakımından farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Çeşitlerde vejetasyon periyodunun ilerlemesiyle KM, NDF ve ADF düzeyi artmış, ancak HP ve Ham kül miktarı azalmıştır. Kahraman çeşidinin KMT potansiyeli ve NYD daha yüksek olmasına karşın, Kırklar çeşidinde NEL ve SKM içerikleri daha yüksek olduğu bulunmuştur. Hasat döneminin ilerlemesiyle çeşitlerin KMT, NEL, SKM ve NYD düzeyleri düşmüştür. Kahraman çeşidinin etkin parçalanabilirlik oranları Kırklar çeşidinden daha yüksek bulunmuştur. Vejetasyon periyodunun ilerlemesine paralel olarak rumende etkin kuru madde parçalanabilirliklerinin düştüğü saptanmıştır. Sonuç olarak, yulaf çeşitlerinin kalite değerleri üzerine biçim zamanının etkisi oldukça önemli olduğu düşünülmektedir.
dc.description.abstractThis study was carried out in the silages of Kahraman and Kırklar oat (Avena sativa) varieties harvested at different periods; In order to investigate the effects of different harvesting period on chemical structure, some feed values and dry matter and crude protein degradabilities in rumen, it was carried out in Gaziosmanpaşa University Agricultural Application and Research Center trial field in 2016-2017 vegetation period. Kahraman and Kırklar oat cultivars were cultivated in randomized blocks, 2x4 Factorial Experimental Design, three replications; The silage samples were incubated in Karayaka rams, randomized blocks, with a cannulated weight of approximately 55 kg, in a trial setting, with nylon bag method for 0.16, 24, 36, 72 and 96 hours with three replicate. CP and ADF content of Kahraman cultivar were higher than Kırklar cultivar but there was no difference in NDF content. As the vegetation period progressed, DM, NDF and ADF levels increased, but CP and ash amount decreased. Kahraman cultivar had higher DMI potential and higher Relative feed value, but it was found that NEL and DMD contents were higher in Kırklar cultivar. As the harvest period progressed, DMI, NEL, DMD and RFV levels of the varieties decreased. The effective degradability rates of Kahraman cultivar were higher than Kırklar cultivar. In parallel with the progression of the vegetation period, it has been found that the effective dry matter degradability in the rumen decreases. As a result, it is thought that the effect of harvest time on the quality values of oat varieties is very important.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectZoolojitr_TR
dc.subjectZoologyen_US
dc.titleFarklı yulaf (Avena sativa) çeşitleri ve hasat dönemlerinin; silajların kimyasal kompozisyonuna, rumende parçalanabilirlik özellikleri ve net enerji değerleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of different varieties and harvesting stages of oat (Avena sativa) silages on chemical composition, ruminal degradability chacteristics and net energy values
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-03-04
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10321846
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid613405
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess