Show simple item record

dc.contributor.advisorKılıçalp, Numan
dc.contributor.authorÖzdemir, Mustafa
dc.date.accessioned2021-05-08T11:22:51Z
dc.date.available2021-05-08T11:22:51Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-02-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/683682
dc.description.abstractBu araştırma, Çorum İli İskilip ilçesi koşullarında yetiştirilecek farklı silajlık mısır çeşitleri (Sakarya, Aga ve Ada 351) ve laktik asit bakteri+enzim karışımı inokulantın mısır silajlarının kimyasal kompozisyonuna, besin maddelerinin rumende parçalanabilirliğine etkisini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan silajlık mısır çeşitleri 2016-2017 vejetasyon döneminde Çorum İli İskilip İlçesi koşullarında ekimi yapılmıştır. Bu amaçla, araştırma 3 baş ergin rumen kanüllü (3.5 cm iç çapında) Karayaka koçu, mısır silajların, rumende kuru madde ve ham protein parçalanabilirliklerini belirlemek için naylon torba tekniği yöntemi kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme düzenine göre yürütülmüştür. Mısır çeşitlerine LAB+E inokulantının uygulanması, KM, NDF ve HP içeriklerini etkilememiştir. Silajların ham kül içeriği en yüksek Aga çeşidinde olduğu tespit edilmiş (p=0.06) ve LAB+E inokulantı silajlardaki ham kül düzeyini düşürmüştür (p=0.06). Diğer taraftan, mısır çeşitleri arasında pH bakımından farklılık olmadığı tespit edilmiş, ancak, LAB+E inokulantı silajların pH'sını düşürmüş (P<0.05) ve en fazla düşüş Aga çeşidinde olduğu tespit edilmiştir (P<0.01). Fleig puanı bakımından deneme grupları arasında istatistiki bir farklılık olmamasına rağmen LAB+E uygulaması fleig puanını artırma eğiliminde olduğu görülmüştür. Sakarya çeşidi diğer çeşitlerden daha yüksek NEL değerine sahip olduğu (P=0.06) ve LAB+E inokulantı uygulaması silajların net enerji değerini düşürdüğü (P<0.05) tespit edilmiştir. Genel olarak LAB+E uygulaması, etkin kuru madde ve ham protein parçalanabilirlik özellikleri üzerine, farklı rumenden geçiş hızlarında (k=0.05, k= 0.08) önemli bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, mısır silajlarına uygulanan LAB+E inokulantının silajların pH ve net enerji değerini düşürdüğünü, silajların rumende etkin kuru madde parçalanabilirlik özelliklerini değiştirmediği gözlenmiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out to investigate the effect of different silage maize varieties (Sakarya, Aga and Ada 351) and lactic acid bacteria + enzyme mixture inoculant in Iskilip district of Çorum province on the chemical composition of corn silages and rumen degradability of nutrients. The silage maize varieties used in the research were cultivated in randomized blocks in Çorum-İskilip conditions in 2016-2017 vegetation period. For this purpose, three adult rumen cannulated (3.5 cm internal diameter) Karayaka ram were used to determine the dry matter and crude protein degradability of corn silages by using nylon bag technique. The experiment was carried out in a randomized block design.The application of LAB + E inoculant to maize varieties did not affect dry matter, NDF and crude protein contents. The highest ash content of silages was found to be of Aga cultivar (p = 0.06). and LAB + E inoculant reduced crude ash levels in silages (p = 0.06). On the other hand, it was determined that there was no difference in pH between maize varieties, however, LAB + E inoculant decreased the pH of silages (P<0.05) and the maximum decrease was found to be Aga (P <0.01). Although there was no statistical difference between the experimental groups in terms of fleig score, LAB + E tended to increase the fleig score. It was determined that Sakarya cultivar had higher NEL value than other cultivars (P = 0.06) and LAB + E inoculant application decreased the net energy value of silages (P <0.05). In general, LAB + E application, effective dry matter and crude protein degradability properties, different rumen transition rates (k = 0.05, k = 0.08) was observed to have no significant effect. As a result, it was determined that LAB + E inoculant applied to corn silages decreased pH and net energy value of silages. In addition, it was observed that silages did not affect the effective dry matter degradability properties.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleLaktik asit bakterisi + enzim karışımı inokulantın farklı mısır çeşitleri silajlarının kimyasal kompozisyonu ve rumende kuru madde parçalanabilirlik özellikleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of maize varieties and lactic acid bacteria + enzym mixture on chemical composition and in- sacco degradation characteristics of dry matter of maize silages
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-13
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAnimal feeding
dc.identifier.yokid10319081
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid609309
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess