Show simple item record

dc.contributor.advisorVural, Hüseyin
dc.contributor.authorCesur, Fatih
dc.date.accessioned2021-05-08T11:18:35Z
dc.date.available2021-05-08T11:18:35Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/681843
dc.description.abstractÇalışmamızda sağlıklı, gönüllü kişilerin diyetine ceviz ilave edilerek cevizin bu kişilerin serum lipidleri ve özellikle sdLDL'leri üzerine etkileri araştırılmıştır.Araştırmaya katılan kişilerin 21 gün boyunca günlük 30 gr. cevizler verilmiştir. Verilen cevizler sabahları aç karnına ya da kahvaltıda 21 gün boyunca diyetlerine ilave edilmiş ve düzenli olarak her gün tüketilmiştir. Katılımcılardan çalışmanın başında ve sonunda kan alındı. Alınan kanlar serum kısma ayrıldı ve lipid parametreleri rutinde çalışılmıştır.Ceviz alımının, lipid parametreleri üzerine olan etkisi hakkındaki başlıca bulgumuz; kişilerin diyetlerine ceviz eklenmesinin, istatistiksel olarak anlamlı şekilde sırası ile LDL (p=0.0001), TK (p=0.001), sdLDL (p=0.0001) ve HDL (p=0.047) kolesterol değerlerinde belirgin olarak azaltmıştır. TG'de (p=0.192 ) ise anlamlı bir fark görülmemiştir. Bu çalışma ile sağlıklı, gönüllü kişilerin diyetine ceviz eklemenin lipid parametreleri üzerine faydalı etkileri görülmüştür. Biz ceviz alımının özellikle KKH riski üzerinde koruyucu etkisi olabileceğini düşünüyoruz.
dc.description.abstractIn this study, It is researched that the added Walnut to diets plan of healthy voluntary people and its effects on the serum lipids and especially small, dense LDL (sdLDL) values.In this research, the walnut in the amount of 30 gram per day has been offered to the people participating in the survey during 21 days. Given walnuts were added to the diet for 21 days on the empty stomach in the mornings or breakfast and consumed regularly every day.The bloods of Participators have been taken at the beginning of the work and at the end.The serum has been seperated on taken bloods and studied on lipid parameters in routine.The main finding for the dieting with Walnut that effects the lipid parameters is as follows; the added Walnut to diets of people has decreased the cholesterol levels statistically and significantly includes LDL (p=0.0001), Total Cholesterol (p=0.001), sdLDL (p=0.0001) ve HDL (p=0.047). The significance difference was not observed for the values of TG (p=0.192).The diet with Walnut for healthy and voluntary people has effected the lipid parameters positively in this study. We consider the diet with walnut has protective effect especially on Coronary Heart Disease (CHD).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleDiyete ceviz ilavesinin kan lipid parametreleri üzerine etkisinin araştırılması
dc.title.alternativeWalnut of diet further investigation of effect on blood lipids
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmDiet
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmCholesterol
dc.subject.ytmLipids
dc.subject.ytmWalnut
dc.subject.ytmCholesterol-LDL
dc.subject.ytmCholesterol-HDL
dc.subject.ytmCholesterol-HDL
dc.subject.ytmTriglycerides
dc.identifier.yokid10083153
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityŞİFA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid424749
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess