Show simple item record

dc.contributor.advisorYaman Onmuş, Meltem
dc.contributor.advisorÇeltik, Coşkun
dc.contributor.authorBillurcu, Yasemin
dc.date.accessioned2021-05-08T11:18:32Z
dc.date.available2021-05-08T11:18:32Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2019-03-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/681823
dc.description.abstractObezite insan sağlığını bozan, morbilite ve mortaliteyi arttıran önemli bir beslenme sorunudur. Obeziteyi önlemeye yönelik çalışmalarda kalsiyumun da olumlu etkisinin olduğu vurgulanmıştır. Bu çalışmada amaç, diyette alınan kalsiyum miktarının BKI ≥ 25 olan kadın bireylerde antropometrik ölçümler ve biyokimyasal test sonuçları üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. BKI≥25 olan kronik bir hastalığı bulunmayan kadınlar çalışmaya alındı. Olgular Grup 1 (~1200 mg /gün yüksek kalsiyum içeren diyet alan grup) ve Grup 2 (~500 mg/gün bazal seviyede kalsiyum içeren diyet alan grup) olarak ikiye ayrıldı. Kalsiyum kaynağı olarak süt ve ürünleri kullanıldı.Ancak her iki grubun aldığı karbonhidrat, protein ve yağ eşdeğer besinlerle 500 kkal/gün diyet kısıtlaması uygulandı. Ayrıca her iki gruba günde 30 dk egzersiz uygulandı. Katılımcıların 8 hafta boyunca takipleri sağlandı. Grup 1 ve Grup 2'nin öncesi ve sonrasındaki antropometrik ölçümler değerlendirildi. Her iki grup karşılaştırıldığında antropometrik ölçümlerinden ağırlık, BKI, bel, kalça çevresi, vücut yağ oranlarında anlamlı azalmalar görüldü (p<0,0001). Bununla birlikte aralarındaki fark yüksek kalsiyum alan grupta daha anlamlıydı. Grup 1 ve Grup 2'nin diyet öncesi ve sonrasındaki biyokimyasal testleri değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı. Sonuç olarak yüksek kalsiyum içerikli diyetin fazla kilolu ve obez bireylerde kontrollü kilo vermede olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler:Ağırlık,beslenme,diyet,kalsiyum,obezite, süt ve süt ürünleri
dc.description.abstractObesity is a major nutritional problem that affects the human health and increase morbidity and mortality. It was emphasized that calcium has a positive effect on efforts to prevent obesity. The aim of this study is to evoluate the effects on biochemical test results and anthropometric measurement of the amount of calcium intake in diet of female individuals with BMI ≥25. BMI ≥ 25 females without a chronic illness were taken for the study. The cases were divided into two as Group 1 (the group diet including a high calcium intake ~ 1200 mg/day) and Group 2 (the group diet with a basic level of calcium intake ~ 500 mg/day ) Milk and dairy products were used as a source of calcium. However, on both groups a limitation on diet for carbonhydrates, protein and oil equivalent foods. Additionally, both groups did a 30 minute exercise every day. The participants were observed for eight weeks. The antropometric measurements before and after of Group 1 and Group 2 have been evaluated. When two groups compaired, from the antropometric measurements radical decline on weights, BMI, waist hip width and body fat ratio were seen (p˂0, 0001). Morever the difference in the Group taking high calcium was even more radical. When the biochemical tests of Group 1 and Group 2 before and after the diet, there was no radical difference the groups. As a results, it has been found out that high calcium diet has positive effect on losing weight on overweight and obese individuals. Key words:Weight, nutrition, diet, calcium, obesity, milk and milk productsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleFazla kilolu ve obez kadınlarda diyetteki günlük alınan kalsiyum miktarının antropometrik ölçümler ve biyokimyasal testler üzerine olan etkilerinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of the effects of dietary calcium quantity on anthropometric measurements and biochemical tests in overweight and obese women
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-03-18
dc.contributor.departmentBeslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmDiet
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmCalcium
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmMilk products
dc.subject.ytmAnthropometry
dc.subject.ytmWomen
dc.subject.ytmWeight gain
dc.identifier.yokid10105291
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityŞİFA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid424754
dc.description.pages92
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess