Show simple item record

dc.contributor.advisorDağ, Beşir
dc.contributor.authorAslan, Emrullah
dc.date.accessioned2020-12-04T08:54:10Z
dc.date.available2020-12-04T08:54:10Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-17
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/68030
dc.description.abstractBu çalışmada Şanlıurfa Siverek bölgesinde yetişen taze badem meyvesindeki, ağır metal, fenolik asit ve antioksidan içerikleri araştırıldı. Ülkemizde kuruyemiş olarak çokça tüketilen ve besin değeri yüksek olan bu badem meyvesinin beş faklı örneği incelendi. Kimyasal yaş yakma işlemi ile çözelti haline getirilen taze badem örneklerinin ağır metal ((Arsenik (As), Çinko (Zn), Kadmiyum (Cd), Kobalt (Co), Krom (Cr) Kurşun (Pb), Mangan (Mn), Nikel (Ni), ve Selenyum (Se)) derişimleri İndüktif Eşleşmiş Plazma-Optik Emisyon Spektrometresi (ICP-OES) cihazı ile okunarak, bulunan değerler literatür verileri ile karşılaştırıldı. Yine aynı badem örnekleri üzerinde, yakma işlemi sonrasında Sıvı Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (LC-MS/MS) cihazı ile 37 farklı fenolik bileşik araştırıldı ve 23 tane fenolik bileşiğin tespit edilebilir seviyenin altında olduğu gözlemlenmiştir. Geriye kalan ve tespit edilebilir düzeyde olan 14 fenolik bileşikler literatür verileri ile karşılaştırıldı. Bu çalışmamızda sentetik antioksidanlar (BHA, BHT ve trolox) kullanarak analizler yapıldı. ABTS+ (Serbest Raikal Giderme), DPPH (Söndürücü Radikal Giderme) ve İndirgeme Güç Yöntemleri kullanılarak bileşiklerimizin antioksidan aktiviteleri ölçüldü. ABTS+ ve DPPH yöntemlerinde, antioksidan bileşiklerden serbest radikallere doğru elektron geçişi sağlayarak absorban değeri ile antioksidan güç aktiviteleri ölçüldü. İndirgeme Güç yönteminde ise Fe+3 iyonun Fe+2 iyonuna indirgemesi ile absorban değeri ve antioksidan güç aktiviteleri UV spektrofotometre cihazıyla ölçüldü.
dc.description.abstractIn this study, heavy metal, phenolic acid and antioxidant contents of fresh almond fruits grown in Siverek region of Şanlıurfa were investigated. Five different samples of this almond fruit which is consumed a lot as dried fruits and has high nutritional value in our country were examined. The samples of fresh almonds which were dissolved by chemical wet ashing process were heavy metal (Arsenic (As), Zinc (Zn), Cadmium (Cd), Cobalt (Co), Chromium (Cr) Lead (Pb), Manganese (Mn), Nickel (Ni), and Selenium (Se)) concentrations were determined by using Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometer (ICP-OES) and compared with the literature data on the same almond samples, Liquid Chromatography-Mass Spectrometer (LC-MS/MS) after combustion. 37 phenolic compounds were investigated and 23 phenolic compounds were found to be below the detectable level. For the remaining 14 detectable phenolic compounds were compared with the literature data. In this study, synthetic antioxidants (BHA, BHT and trolox) were analyzed. Even using ABTS + (Free Raical Removal), DPPH (Extinguishing Radical Removal) and Reduction Power Methods antioxidant activity was measured by our ik. ABTS + DPPH and methods of the absorbed power value, the antioxidant activity of free radicals by providing accurate electron transition from antioxidant compounds were measured. In the Reduction Power method, the absorbance value and antioxidant power activities were measured by the reduction of Fe+3 ions to Fe+2 ions using UV spectrophotometer.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleSiverek bölgesinde yetişen taze badem örneklerinin ağır metal, fenolik asit ve antioksidan içeriklerinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of heavy metal, phenolic acid and antioxidant contents of fresh almond samples growing in Siverek region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-17
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHeavy metals
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.identifier.yokid10319210
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBATMAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid609904
dc.description.pages87
dc.publisher.disciplineKimya Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess