Tavuk karkas ve parça etlerinde salmonella SPP varliğinin IMS tekniği ile saptanmasi
dc.contributor.advisor | Sırıken, Belgin | |
dc.contributor.author | Türk, Haldun | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:00:44Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:00:44Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/678174 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, 2008 ve 2009 yıllarında Samsun ilinde tüketime sunulan 150 tavuk eti örneği (75 karkas ve 75 parça eti) Salmonella spp. varlığı yönünden a) iki aşamalı zenginleştirme temelli klasik kültür tekniği (KKT) ve b) iki aşamalı zenginleştirme temelli immuno magnetik seperasyon (IMS) yöntemi uygulanarak analiz edildi. Ön zenginleştirme amacıyla Tamponlanmış Peptonlu Su (TPS) ve selektif zenginleştirme amacıyla Rappaport Vassiliadis Broth (RV-Broth), katı besiyeri olarak ise Brillant Green (Modified) Agar kullanıldı. Analiz bulguları çerçevesinde; 150 örnekten 67 (%44,66)'sinin Salmonella spp. ile kontamine olduğu saptandı. Analiz bulgularının örneklere göre dağılımı incelendiğinde; Salmonella spp. izole ve identifiye edilen 67 örneğin 41 (%54,66, n=75)'inin tavuk karkasına ve 26 (%34,66, n=75)'sının ise tavuk parça etlerine ait olduğu görüldü. Ayrıca, KKT yöntemi ile toplam 38 (%25,33, n=150), IMS tekniği ile ise toplam 57 (%38,00, n=150) örnekten etken izole edildi. Elde edilen bulgular ışığı, altında tavuk eti tüketiminin Salmonella spp. yönünden halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği sonucuna varıldı. | |
dc.description.abstract | This study was conducted to investigate the presence of Salmonella spp. on chicken carcasses and pieces meats consumed in Samsun province of Turkey, 2008-2009. A total 150 chicken meat samples (75 carcasses and 75 pieces meat) were tested using two different methods: a) two steps enrichment based classic culture technique (CCT), and b) two steps enrichment based immuno magnetic seperation (IMS) technique. For the pre-enrichment and selective enrichment steps, Buffered Peptone Water and Rappaport Vassiliadis Broth were used, respectively. Brilliant Green (Modified) Agar was used as a selective medium. According to analyses results, Salmonella spp. were detected in 67 of the 150 samples (44.66%); 41 (54.66%, n=75) of which was isolated from carcasses, and 26 (34.66%, n=75) of which was isolated from pieces meats samples. According to isolation methods, it was detected in 38 (25.33%, n=150) samples by CCT, 57 (38.00%, n=150) samples by IMS technique. This study results indicated that chicken meats could be poses a potential risk to human health due to contamination by Salmonella spp. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Food Hygiene and Technology | en_US |
dc.title | Tavuk karkas ve parça etlerinde salmonella SPP varliğinin IMS tekniği ile saptanmasi | |
dc.title.alternative | Presence of salmonella SPP on chicken carcasses and pieces meat detection with IMS technique | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Salmonella | |
dc.subject.ytm | Chicken meat | |
dc.identifier.yokid | 430813 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 326571 | |
dc.description.pages | 86 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |