Show simple item record

dc.contributor.advisorTerzi Gülel, Göknur
dc.contributor.authorKevenk, Tahsin Onur
dc.date.accessioned2021-05-08T11:00:24Z
dc.date.available2021-05-08T11:00:24Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/678067
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada Samsun bölgesinden temin edilen çiğ süt ve süt ürünlerinde Listeria monocytogenes'in tespiti, PCR ile doğrulanması, serotip dağılımının belirlenmesi ve antibiyotik dirençlilik profillerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.Materyal ve Metod: Kasım 2011-Nisan 2012 tarihleri arasında Samsun Merkezi'nde kurulan semt pazarlarından, çeşitli satış noktalarından ve çevre köylerdeki yetiştiricilerdenalınan toplam 210 adet süt ve süt ürünü çalışmada materyal olarak kullanıldı. L. monocytogenes'in izolasyon ve identifikasyonu İMS bazlı kültür tekniği (ISO 11290-1) ile yapıldı. İdentifiye edilen L. monocytogenes izolatları hlyA ve iap genleri yönünden PCR ile doğrulandı ve daha sonra serotiplendirildi. İzolatların antibiyotik dirençlilik profilleri disk difüzyon yöntemi ile belirlendi ve dirençli izolatların MİK analizleri mikrodilüsyon yöntemi ile yapıldı.Bulgular: L. monocytogenes, analiz edilen çiğ süt örneklerinde % 5, süt ürünü örneklerinde ise % 8,18 oranında izole edildi. İzolatların tamamının hlyA ve iap genleriniiçerdiği belirlendi. Serotiplendirme sonucunda çiğ sütten elde edilen izolatların % 80'i L. monocytogenes 4b, % 20'si L. monocytogenes 1/2b olarak, süt ürünlerinden elde edilen izolatların % 22'si L. monocytogenes 1/2a, % 56'sı ise L. monocytogenes 1/2b ve % 22'si L. monocytogenes 1/2c olarak tespit edildi. Antibiyotik dirençlilik testleri sonucunda, izolatların % 15,3'ünün bir, % 36,5'inin de birden fazla antibiyotiğe karşı dirençli olduğubelirlendi ve % 48,2'sinin ise herhangi bir antibiyotiğe dirençli olmadığı tespit edildi. Daha sonra dirençli izolatların MİK değerleri ortaya konularak dirençlilik düzeyleri belirlendi.Sonuç: Elde edilen bulgular sonucunda çiğ süt ve süt ürünlerinin % 6,6 oranında L. monocytogenes ile kontamine olduğu belirlendi. Halk sağlığının korunması amacıyla süt ve ürünlerinin üretiminde sütün pastörizasyon derecelerine kadar ısıtılması, uygun teknik ve hijyenik şartlarda satışa sunulması ve muhafaza edilmesi önerilmektedir. Ayrıca izolatların çoklu antibiyotiklere direnç göstermesi nedeniyle kontrolsüz antibiyotik kullanımının önlenmesi önerilmektedir.Anahtar Kelimeler: hlyA; iap; İMS; Listeria monocytogenes; Serotiplendirme
dc.description.abstractAim: The aim of this study to detect Listeria monocytogenes in raw milk and dairy products, which were obtained in Samsun province. The isolates, which gained were confirmed and serotyped by PCR technique. Afterwards, antibiotic resistance tests were performed.Matherial and Method: Between November 2011-April 2012, a total of 210 raw milk and dairy product which obtained from local bazaars and small family farms were used as material. IMS based cultivation method (ISO 11290-1) was used for the isolation and identification of L. monocytogenes. The isolates were confirmed with specific hlyA and iapprimers and serotyped by PCR technique. Afterwards, antibiogram tests of isolates were performed by the disc diffusion method and MIC analyses were performed to resistance isolates by micro dilution method.Results: L. monocytogenes was found in 5 % in raw milk, 8.18 % in dairy products. All isolates were including hlyA and iap genes. After serotyping, isolates obtained from raw milk 80 % L. monocytogenes 4b and 20 % L. monocytogenes 1/2b was determined. Isolates obtained from dairy products 22 % L. monocytogenes 1/2a and 1/2c, 56 % L. monocytogenes 1/2b was determined. As a result of antibiotic resistance tests 15,3 % of isolates has one, 36,5 % of isolates has resistance to more than one antibiotic, respectively. MIC breakpoints of resistant isolates were exposed.Conclusion: With this study L. monocytogenes was determined 6.6 % from raw milk and dairy products, which are sold in Samsun province. For protection of public health milk and dairy products have to be pasteurized before production and also consumers have to be informed for potential risks of these products. Also to be parallel of antibiogram results using under control of antibiotics has to be obstructed.Keywords: hlyA; iap; IMS; Listeria monocytogenes; Serotypingen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleSüt ve ürünlerinde listeria monocytogenes`in insidensi, serotiplendirilmesi ve antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetection, serotyping and antimicrobial diversity of listeria monocytogenes in raw milk and dairy products
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmMilk products
dc.subject.ytmListeria monocytogenes
dc.subject.ytmIncidence
dc.subject.ytmSerotyping
dc.subject.ytmDrug resistance
dc.subject.ytmDrug resistance-microbial
dc.identifier.yokid10028854
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid352788
dc.description.pages124
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess