Show simple item record

dc.contributor.advisorKılıç, Nermin
dc.contributor.authorŞahin, Sinem
dc.date.accessioned2021-05-08T10:59:24Z
dc.date.available2021-05-08T10:59:24Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-12-27
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/677833
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma en sık rastlanan işlevsel gastrointestinal sistem hastalığı olan gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) ile beslenme alışkanlıkları, anksiyete ve öfke arasındaki ilişkisinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma Samsun'da Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden 172 kadın ve 79 erkek olmak üzere toplam 251 sağlık çalışanı arasında yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen Anket Formu, Sürekli Öfke- Öfke Tarz Ölçeği (SÖÖTÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 20.0 programında yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma olarak verilmiş ve nitel veriler Pearson Ki-Kare testi, gruplar arası ortalama puan karşılaştırmaları (nicel) t-testi ve tek faktör varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %68,5'i kadın %31,5'u erkek olup yaş ortalamaları 39,2±8,0 yıldır. Rastgele seçilen örneklemde 53 bireyde (%21,1) GÖRH saptanmıştır. Reflü hastası bireylerin %81,0'ı kadın ve %18,9'u erkektir (p<0,05). Çalışmaya katılanlar arasında sağlıklı olanların GÖRH olanlara göre gece yemek alışkanlıklarının daha fazla olduğu saptanmıştır (p<0,05). Bireylerin %52,8'i sürekli, %43,4'ü ise bazen stresli olduklarını belirtmiştir (p<0,05). Çalışmaya katılan bireylerde GÖRH ile anksiyete durumu arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p<0,05). Çalışmaya katılan bireylerin gece yatmadan önce tükettikleri sağlıksız yiyeceklerin ve şekerli, gazlı vb. Içeceklerin içe yönelik öfke ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: GÖRH hastası bireylere hastalığa özgü beslenme planlaması yapılmalıdır. Stres ve anksiyete GÖRH ilişkili olduğundan yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bireylere hem reflü gelişmesini önlemek hem de reflüsü olanların semptomlarını azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmak için diyetisyenler tarafından beslenme eğitimi verilmelidir. Anahtar Kelimeler: GÖRH; beslenme alışkanlıkları; anksiyete; öfke; stres.
dc.description.abstractObjective: This study was planned to investigate the relationship between gastroesophageal reflux disease (GERD) which is the most common functional gastrointestinal system disease, and eating habits, anxiety and anger. Materials and Methods: This study was carried out among a total of 251 health care workers, including 172 women and 79 men who agreed to participate voluntarily in Samsun in Ministry of Health. Survey Form developed by the researcher, State-Trait Anger Expression Inventory (STAI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) were used to collect the research data. The data obtained from the study were given as percentage, arithmetic mean and standard deviation using the SPSS 20.0 program and qualitative data were assessed using the Pearson Chi-square test, mean point comparison between groups (quantitative), t-test and single factor analysis of variance (ANOVA). Results: 68.5% of the participants in the study were female and 31.5% were male and the average age was 39.22 ± 8.0 years. In the randomly selected sample, 53 (21.1%) were found to have GERD. In study, 81% of GERD patients were female and 18.9% were male (p<0.05). Healthy individuals who participated in the study were found to have more night eating habits than the GER patients (p<0.05). 52.8% of the individuals stated that they were stressful always and 43.4% stated that they were sometimes stressed (p<0.05). There was a significant difference between GERD and anxiety status of the subjects participating in the study (p<0.05). There was a significant relationship between internal anger, and unhealthy foods and sugary, fizzy drinks consumed by the participating individuals before bedtime (p<0.05).Conclusion: Individuals with GERD should be given specific nutritional plans. Since stress and anxiety are related to GERD, lifestyle changes must be made. Individuals should be given nutrition education by dieticians to prevent reflux and to reduce the symptoms of those with reflux and increase their quality of life. Keywords: GERD; nutrition habits; anxiety; anger; stress.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleSağlık çalışanlarında gastroözefageal reflünün beslenme alışkanlıkları öfke düzeyi ve anksiyete durumu ile ilişkisi
dc.title.alternativeThe relationship of gastroesophageal reflux with nutrition habits, anger level and anxiety status of the health workers
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-27
dc.contributor.departmentBeslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmHealth personnel
dc.subject.ytmGastroesophageal reflux
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmFeeding behavior
dc.subject.ytmAnger
dc.subject.ytmAnxiety
dc.subject.ytmStress
dc.identifier.yokid10174177
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid487456
dc.description.pages88
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess