Domates posasının ruminantlar için ın vıtro gerçek sindirilebilirliğinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Selçuk, Zehra | |
dc.contributor.author | Keklikci, Asiye | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:59:24Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:59:24Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2020-03-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/677831 | |
dc.description.abstract | Amaç: Yapılan bu çalışmanın amacı domates posasının ruminantlar için in vitro gerçek sindirilebilirliğinin belirlenmesidir.Materyal ve Metot: Araştırmada, Niksar'da faaliyet gösteren salça fabrikasından Ağustos- Eylül aylarında ikişer hafta arayla toplam üç kez alınan domates posası yem materyali olarak kullanıldı. Domates posasının tabi halde kuru madde miktarı, kimyasal bileşimi, nispi yem değeri ve in vitro gerçek sindirilebilirlik değeri belirlendi.Bulgular: Araştırmada örneklenen domates posasının doğal halde kuru madde miktarı ortalama %22,15 bulundu. Domates posasının kuru madde içeriği %92,20, ham kül miktarı %4,11, ham protein değeri %19,46, kuru maddede nötral deterjan fiber miktarı %56,91, kuru maddede asit deterjan fiber miktarı %49,48 olarak saptandı. Sindirilebilir kuru madde değeri %50,35, kuru madde tüketimi %2,10 ve nispi yem değeri ise 82,31 (dördüncü kalite) olarak hesaplandı. Domates posasının in vitro gerçek kuru madde ve nötral deterjan fiber sindirilebilirlikleri sırasıyla %68,70 ve 23,60 olarak belirlendi.Sonuç: Domates posasının, soya fasülyesi kabukları, meyve posaları ve bazı tropik kuşağa özgü bitkiler gibi ruminant rasyonunda alternatif yem ham maddesi olarak konvansiyonel kaba yemlere ilave olarak kullanılabileceği kanısına varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Domates posası; İn vitro gerçek kuru madde sindirilebilirliği; İn vitro gerçek nötral deterjan fiber sindirilebilirliği; Ruminant | |
dc.description.abstract | Aim:The aim of the study was to determine the in vitro true digestibility of tomato pomace for ruminants.Material and Method: Tomato pomace, collected from a paste factory in Niksar, was used as feed material in the study. Tomato pomace was sampled three times biweekly intervals in August-September.Results:The average dry matter content of fresh tomato pomace was 22,15%. The dry matter content, ash, crude protein, neutral detergent fiber and acid detergent fiber as dry matter basis values of tomato pomace were 92.20, 4.11, 19.46, 56.91 and 49.48%, respectively.Digestible dry matter value, dry matter intake and relative feed value were calculated 50.35, 2.10 and 82.31% (fourth quality), respectively.The rate of in vitro true dry matter and neutral detergent fiber digestibility values of tomato pomace were 68.70 and 23.60 %, respectively.Conclusion: It may be concluded that tomato pomace can be used as an alternative feedstaff such as soybean hulls, fruit pomace and some tropical plants adding to common forages in ruminant diets Keywords:In vitro true dry matter digestibility; In vitro true neutral detergent fiber digestibility; Ruminant;Tomato pomace | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Domates posasının ruminantlar için ın vıtro gerçek sindirilebilirliğinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of in vitro true digestibility of tomato pomace for ruminants | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-03-06 | |
dc.contributor.department | Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Tomato | |
dc.subject.ytm | Tomato pulp | |
dc.subject.ytm | Ruminants | |
dc.subject.ytm | In vitro | |
dc.subject.ytm | Digestion | |
dc.subject.ytm | Digestive system physiological phenomena | |
dc.subject.ytm | Animal feeds | |
dc.identifier.yokid | 10142147 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 454084 | |
dc.description.pages | 47 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |