Show simple item record

dc.contributor.advisorÇadırcı, Özgür
dc.contributor.authorGirgin, Kadir Emre
dc.date.accessioned2021-05-08T10:59:02Z
dc.date.available2021-05-08T10:59:02Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-02-27
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/677747
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma, Samsun bölgesinde faaliyet gösteren tavuk parçalama tesislerindeki alet-ekipman, personel ve ürünlerde Listeria monocytogenes varlığını belirlemek, PCR yöntemi ile serotiplendirmesi, PFGE analiziyle genotiplendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Materyal ve Metod: Samsun İlinde faaliyet gösteren 4 farklı tavuk parçalama tesisinde üretim hattından, kullanılan alet ekipmanlardan, bütün ve parça tavuklardan her ziyarette toplam 16 örnek alındı. 4 işletme 3'er kez ziyaret edilerek toplamda 192 örnek alındı. L. monocytogenes'in izolasyon ve identifikasyonu için ISO 11290-1 ve Dynal tarafından önerilen İMS bazlı klasik kültür tekniği kullanıldı. L. monocytogenes izolatlarının PCR ile doğrulanması ve serotiplendirilmesi yapıldı. L. monocytogenes izolatlarının antibiyotik dirençlilik profillerinin belirlenmesinde EUCAST ve CLSI tarafından bildirilen disk difüzyon yöntemi kullanıldı. Son aşamada PFGE tekniğiyle genotiplerin tespiti gerçekleştirildi.Bulgular: İncelenen 192 örneğin 25'i (%13) L. monocytogenes pozitif olarak belirlendi ve toplam 51 izolat elde edildi. Serotiplendirmede 51 izolatın 47'sinde (%92,2) 1/2a (3a), 4'ünde (%7,8) 1/2c (3c) olarak tespit edildi. Testler sonucunda 51 izolatın 26'sının (%51) en az bir antibiyotiğe, 13'ünün (%25,5) de birden fazla antibiyotiğe karşı direnç gösterdiği belirlendi. Ayrıca 25 izolatın (%49) herhangi bir antibiyotiğe karşı dirençli olmadığı saptandı. PFGE değerlendirilmesinde, en az %80 benzerlik esas alınarak yapılan dendrogramında ApaI enzimi ile yapılan restriksiyon işlemi neticesinde izolatların ilişkili 25 farklı küme ile 45 alt kümeye dağıldıkları, AscI enzimi ile yapılan restriksiyon işlemi neticesinde ise 29 farklı küme ile 36 alt kümeye dağıldıkları saptandı.Sonuç: Parçalama tesislerine gelen tavuklardan L. monocytogenes izole edilmesi, yetiştiricilik ve kesim aşamalarında tavukların kontamine olabildiğini göstermektedir. Parçalama işlemi sırasında alet ekipmanlar, zemin, yüzeyler ve personel vasıtasıyla etken yayılabilmektedir. Hijyen kurallarına uyulması çapraz bulaşma riskini azaltabilecektir.
dc.description.abstractAim: In this study the chicken shredding facilities operating in the region of Samsun,equipment, staff and products to determine the presence of L. monocytogenes, serotypingby PCR method and genotyping by PFGE analysis.Material and Method: In this study, a total of 16 samples were collected from theproduction line, used instrument equipments, carcasses and cut-up rawchicken at 4different chicken shredding facilities operating in Samsun province. 4 facilities werevisited 3 times and 192 samples taken in total were used as material. For the isolation andidentification of L. monocytogenes, the IMS-based classical culture techniquerecommended by ISO 11290-1 and Dynal was used. After, L. monocytogenes isolates wereconfirmed by PCR and serotyped. Disk diffusion method reported by EUCAST and CLSIwas used to determine the antibiotic resistance profiles of L. monocytogenes isolates.Finally, genotyping was performed by PFGE technique.Results: Of the 192 samples tested, 25 (13%) were identified as L. monocytogenespositive and a total of 51 isolates were obtained. In serotyping, 47 isolates (92.2%) wereidentified as 1 / 2a (3a) and 4 isolates (7,8%) were identified as 1 / 2c (3c). Twenty-six of51 isolates (51%) were resistant to at least one antibiotic, and 13 (25.5%) were resistantto more than one antibiotic. In addition, 25 isolates (49%) were found to be resistant toany antibiotic. In the evaluation of PFGE, at least 80% similarity was determined in thedendrogram of the isolates to 45 sub-clusters associated with 25 different clusters and 29different clusters and 36 sub-clusters as a result of restricting with AscI enzyme.Conclusion: Isolation of L. monocytogenes from chickens coming to shredding facilitiesshows that chickens may be contaminating during the breeding and cutting stages. Duringshredding, the tool can be spread by equipment, floor, surfaces and staff. Observinghygiene rules may reduce the risk of cross-contamination.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleTavuk parçalama hattında listeria monocytogenes ile kontaminasyon kaynaklarının belirlenmesi ve genotiplendirilmesi
dc.title.alternativeIdentification and genotyping of sources of contamination with listeria monocytogenes in chicken cutting line
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-02-27
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmPoultry enterprises
dc.subject.ytmChicken meat
dc.subject.ytmPoultry slaughterhouses
dc.subject.ytmListeria monocytogenes
dc.subject.ytmFood contamination
dc.subject.ytmGenotype
dc.subject.ytmFood handling
dc.subject.ytmImmunomagnetic separation
dc.subject.ytmPolymerase chain reaction
dc.subject.ytmElectrophoresis
dc.identifier.yokid10201410
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid513090
dc.description.pages127
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess