dc.contributor.advisor | Kaplan, Süleyman | |
dc.contributor.author | Ali, Fathelrahman Idris Gasmelseed | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:58:46Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:58:46Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2021-03-04 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/677688 | |
dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışmanın amacı, 900 MHz'lik elektromanyetik alan (EMA) maruziyeti sonrası antioksidan özelliği bulunan sarımsak (Sar) ve Momordica charantia'nın (Kudret narı-MC) sıçan beyinciği üzerindeki etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışma, 56 adet 12 haftalık erişkin erkek Wistar albino sıçan üzerinde yapıldı. Hayavanlar, her biri 7 sıçandan olusan 8 gruba ayrıldı: EMA grubu, EMA+Sar grubu, EMA+MC grubu, EMA+Sar+MC grubu, Sar grubu, MC grubu, Sham grubu and Kontrol (Kont) grubu. EMA, EMA+Sar, EMA+MC, EMA+Sar+MC gruplarındaki sıçanlar, 28 gün boyunca günde 1 saat 900 MHz EMA'ya maruz bırakıldı. Her sıçan beyinciğindeki Purkinje hücrelerinin sayısının hesaplanması için stereolojik teknikler uygulandı. Oksidatif stresi değerlendirmek için süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) enzim analizleri yapıldı.Bulgular: EMA grubu ile Kont grubu toplam Purkinje hücre sayısı bakımından karşılaştırıldığında anlamlı bir fark gözlenmedi (p>0,05). Ancak, toplam Purkinje hücresi sayısı, EMA+MC ve EMA+Sar+MC gruplarında EMA grubuna göre anlamlı derecede daha yüksekti (p<0,05). Sar grubundaki Purkinje hücrelerinin sayısı, EMA ve sham gruplarından anlamlı derecede yüksekti (p<0,01). EMA grubundaki SOD aktivitesi, EMA+Sar grubuna göre (p<0,05) ve EMA+MC, EMA+Sar+MC, Sar ve MC gruplarına göre anlamlı derecede düşüktü (p<0,01). EMA ve Kont grupları arasında SOD aktivitesinde anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). EMA grubundaki CAT enzim aktivitesinin, Sar grubundan anlamlı derecede düşük olduğu gözlendi (p<0,05) ve diğer gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05).Sonuç: 900 MHz'lik EMA'ya maruz kalma, erkek sıçan beyinciğindeki Purkinje hücrelerinin sayısının ve morfolojisini etkilemektedir. MC veya Sar ve MC' nin birlikte kullanılması, Purkinje hücreleri üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olabilir. | |
dc.description.abstract | Aim: The aim of the study was to investigate the possible effects of garlic (GL) and Momordica charantia (bitter melon-MC) on rat cerebellum that exposed to 900 MHz electromagnetic field (EMF). Material and Methods: The experiment was done on fifty-six male Wistar albino rats, 12-week-old. The rats were divided into eight groups, 7 rats in each group: EMF group, EMF+GL group, EMF+MC group, EMF+GL+MC group, GL group, MC group, sham group and a control (Cont) group. The rats in EMF, EMF+GL, EMF+MC, EMF+GL+MC groups were exposed to 900 MHz EMF for 1 hour/day for 28 days. Stereological techniques were used to estimate Purkinje cells number in the rat cerebellum. Superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT ) enzyme assays were done to evaluate the oxidative stress.Results: There is no significant difference in terms of total Purkinje cell number between the EMF and the Cont groups (p>0.05). However, the total number of Purkinje cells was significantly higher in EMF+MC and EMF+GL+MC groups compared to EMF group (p<0.05). The GL group had significantly higher Purkinje cells' number than EMF and sham groups (p<0.01). SOD activity decreased significantly in EMF group compared to EMF+GL group (p<0.05), and compared to EMF+MC, EMF+GL+MC, GL and MC groups (p<0.01). There was no significant difference in SOD activity between the EMF and Cont groups (p>0.05). The CAT enzyme activity in the EMF group was significantly lower than in the GL group (p<0.05) and there were no any significant differences between other groups (p>0.05). Conclusion: The exposure to 900 MHz EMF affects the Purkinje cells in male rat cerebellum. MC or using GL and MC together may have a protective effect on the Purkinje cells. GL alone doesn't seem to have a protective effect. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Histoloji ve Embriyoloji | tr_TR |
dc.subject | Histology and Embryology | en_US |
dc.title | Possible effects of garlic and Momordica charantia on rat cerebellum after exposure to 900 MHz electromagnetic field | |
dc.title.alternative | 900 MHz elektromanyetik alana maruz kalmış sıçan beyinciği üzerine Momordica charantia ve sarımsağın muhtemel etkilerinin araştırılması | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2021-03-04 | |
dc.contributor.department | Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Electromagnetic fields | |
dc.subject.ytm | Rats | |
dc.subject.ytm | Animal experimentation | |
dc.subject.ytm | Cerebellum | |
dc.subject.ytm | Garlic | |
dc.subject.ytm | Momordica charantia | |
dc.subject.ytm | Stereology | |
dc.subject.ytm | Purkinje cells | |
dc.identifier.yokid | 10314348 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 618016 | |
dc.description.pages | 126 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |