Show simple item record

dc.contributor.advisorÇiftci, Gülay
dc.contributor.authorErensayin, Hüseyin Kürşad
dc.date.accessioned2021-05-08T10:58:44Z
dc.date.available2021-05-08T10:58:44Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2021-03-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/677681
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada, deneysel olarak yüksek fruktoza maruz kalan ratlara Lactobacillus acidophilus ve curcumin uygulamasının beyindeki nörosteroid, beta amyloid protein (TBAP) ve apoptozis (FAS) düzeyi ile serumda bazı biyokimyasal parametrelere etkisinin araştırılması amaçlandı.Materyal ve Metot: Çalışma materyelini 10-12 haftalık yaşta 50 adet erkek Sprague-Dawley ırkı erişkin rat oluşturdu. Çalışmada; kontrol (Grup1), %20 fruktoz içme suyu verilen (Grup 2), %20 fruktoz içme suyu ile beraber son dört hafta curcumin verilen (Grup 3), son dört hafta L. acidophilus probiyotiği verilen (Grup 4) ve son dört hafta curcumin ve L. acidophilus probiyotiğinin kombine verilen (Grup 5) grup olmak üzere 5 farklı gruba ayrıldı ve haftalık olarak vücut ağırlıkları tartıldı. Deneme sonunda ratların beyin dokusunda testosteron, östrojen, progesteron, translokotor protein (TSPO), TBAP ve FAS düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Kan örneklerinde ise ürik asit, total kolesterol, HDL, LDL, ürik asit, kreatin kinaz, AST ve ALT düzeyleri spektrofotometrik yöntemle analizör cihazında belirlendi.Bulgular: Yüksek fruktoza maruz olan grupta (Grup2) serumda ürik asit, kreatin kinaz, LDL, AST, ALT düzeyi ile beyin dokusunda TSPO, FAS ve TBAP düzeyinin diğer gruplardan önemli düzeyde yüksek olduğu (P<0,05), beyinde nörosteroid ve serumda HDL düzeyinin ise düşük olduğu belirlendi. Tedavi amacıyla L. acidophilus ve curcuminin birlikte uygulanan grupta beyindeki nörosteroid hormonlarının düzeyini arttırdığı TSPO, FAS ve TBAP düzeyini ise azalttığı belirlendi. Sonuçlar: Yüksek fruktoz maruziyetine bağlı olarak beyin dokusunda meydana gelen olumsuz etkilere karşı curcumin ve Lactobacillus acidophilus probiyotiğinin olumlu etkisinin olduğu yan etkisi olmayan ve terapötik etkinliğe sahip olarak tavsiye edilebileceğini gösterdi.
dc.description.abstractAim: This study aimed to study the effect of the Lactobacillus acidophilus and curcumin application in rats experimentally subjected to high quantities of fructose on the neurosteroid, beta-amyloid protein (TBAP) and apoptosis (FAS) levels in the brain as well as on certain parameters in the serum.Material and Method: The materials consisted of 50 male Sprague-Dawley adult rats aged 10-12 weeks. These rats were divided into five groups, namely the control group (Group 1), the rats fed with drinking water containing 20% fructose (Group 2), the rats fed with drinking water containing 20% fructose and curcumin for the last 4 weeks (Group 3), the group fed with L. acidophilus probiotic for the last 4 weeks (Group 4) and the group fed with a combination of curcumin and L. acidophilus probiotic for the last 4 weeks (Group 5), and body weights of the rats were taken weekly. At the end of the experiment, the levels of testosterone, estrogen, progesterone, translocator protein (TSPO), total beta-amyloid protein (TBAP) and FAS were measured using the ELISA method. The total cholesterol, HDL, LDL, uric acid, creatine kinase, AST and ALT levels in the blood specimens were determined using the spectrophotometric method.Results: It was found that the rats in the group subjected to high quantities of fructose (Group 2) had significantly higher levels of uric acid, creatine kinase, LDL, AST, and ALT in the serum and TSPO, FAS and TBAP levels in the brain tissue (P<0,05), compared to other groups and had lower levels of neurosteroid in the brain and HDL in the serum. It was determined that the combination of curcumin and L. acidophilus administered for treatment purposes increased the neurosteroid hormone levels in the brain while decreasing the TSPO, FAS and TBAP levels. Conclusion: Curcumin and Lactobacillus acidophilus probiotic have positive effects against the negative effects of high fructose exposure in the brain tissue and they can be recommended as having theatrical effect without side effects.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleYüksek fruktoza maruz bırakılan ratlara lactobacillus acidophilus ve curcumin uygulamasının beyinde nörosteroid, beta amyloid protein ve apoptozis düzeyine etkisi
dc.title.alternativeEffect of lactobacillus acidophilus and curcumin application in rats subjected to high quantities of fructose on neurosteroid, beta amyloid protein and apoptosis levels
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2021-03-04
dc.contributor.departmentVeteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmCurcumin
dc.subject.ytmVeterinary medicine
dc.subject.ytmFructose
dc.subject.ytmRats
dc.subject.ytmAnimal experimentation
dc.subject.ytmLactobacillus acidophilus
dc.subject.ytmBrain
dc.subject.ytmApoptosis
dc.subject.ytmAmyloid beta protein
dc.subject.ytmSteroids
dc.identifier.yokid10314695
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid618021
dc.description.pages105
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess