Show simple item record

dc.contributor.advisorÇetinkaya, Nurcan
dc.contributor.authorDemirbaş, Hüseyin
dc.date.accessioned2021-05-08T10:58:27Z
dc.date.available2021-05-08T10:58:27Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-06-19
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/677620
dc.description.abstractAmaç: Bu tez projesinde keçiboynuzu posasının hayvan beslemede kaba yem kaynağı olarak kullanılabilmesi için kimyasal kompozisyonu, antioksidan düzeyi ve Daisy İn vitro fermentasyon metodu ile gerçek sindirilebilirliğinin belirlenmesi amaçlandı.Materyal ve Metot: Mersin ili Tarsus ilçesinde bulunan iki fabrikadan Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında keçiboynuzu posası örnekleri toplandı. Keçiboynuzu posasının kuru madde (KM), organik madde (OM), ham kül (HK), ham protein (HP), ham yağ (HY) ve ham selüloz (HS) seviyeleri kimyasal analiz metotlarıyla; antioksidan düzeyi spektrofotometrik metotla; in vitro gerçek kuru madde (IVGKMS) ve organik madde sindirilebilirliği (IVGOMS) Daisy in vitro fermentasyon sistemi ile belirlendi ve posanın ME değerleri hesaplandı.Bulgular: Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında Fabrika 1'den alınan örneklerin ortalama % KM, OM, HK, HP, HY, HS ve ME değerleri sırası ile % 98,02-99,80 ; % 94,67-96,02; % 3,12-3,77 ; % 7,29-7,43; % 0,86-0,98 ; % 20,01-22,69 ve 10,46-10,86 MJ/kg KM arasında değişmiştir. Fabrika 2'den aylara göre alınan örneklerin ortalama % KM, OM, HK, HP, HY, HS ve ME değerleri sırası ile % 97,25-99,39 ; % 93,58-95,60; % 3,01-3,79 ; % 7,22-7,68; % 0,65-0,98; % 20,32-22,35 ve 10,51-10,90 MJ/kg KM arasında değişmiştir. Aylara göre alınan örneklerin % IVGSOM ve IVGSKM değerleri Fabrika 1 ve 2 için sırası ile % 44,19-67,55 ve %44,31-68,20; % 47,46-64,99 ve % 47,78-65,71 arasında değişmiştir. Fabrika 1 ve 2'den aylık toplanan örneklerin ortalama toplam toplam antioksidan aktiviteleri ve fenolik bileşikleri sırasıyla 22,90-28,00 IC50 mg/mL ve 92,09-95,65 mg GAE/100g OM arasında değiştiği saptanmıştır.Sonuç: Keçiboynuzu posası ham protein, enerji ve antioksidan yönünden zengin ayrıca in vitro gerçek sindirilebilirliği yüksek olduğundan hayvan beslemede alternatif bir yem kaynağı olabilir.
dc.description.abstractAim: In this thesis project, it is aimed to determine the chemical composition and antioxidant activity of the carob pulp and also to determine the true digestibility with Daisy in vitro fermentation method to use as an alternative roughage source for animal nutrition.Material and Method: In June, July, August and September, carob pulp samples were collected from two factories in Tarsus, Mersin. Dry matter (DM), organic matter (OM), crude ash (CA), crude protein (CP), ether extract (EE) and crude cellulose (CC) levels of carob pulp were determined with chemical analysis methods; antioxidant level by spectrophotometric method; in vitro true dry matter (IVTDMD) and organic matter digestibility (IVTOMD) by Daisy in vitro fermentation system and metabolic energy (ME) of pulps were estimated.Results: The average DM, OM, CA, CP, EE, CC and ME values of the samples taken from Factory 1 in June, July, August and September were 98.02-99.80 %; 94.67% -96.02 %; 3.12-3.77 %; 7.29-7.43 %; 0.86-0.98%; 20.01-22.69% and 10.46-10.86 MJ / kg DM respectively. The mean values of DM, OM, CA, CP, EE, CC and ME values of monthly collected samples from Factory 2 were 97.25-99.39 %; 93.58-95.60%; 3.01-3.79%; 7.22-7.68%; 0.65-0.98%; om 20.32-22.35 % and from 10.51 to 10.90 MJ / kg DM respectively. The IVTOMD and IVTDMD values of the samples taken during 4 months were 44.19% -67.55% and 44.31-68.20% for Factory 1 and 47.46-64.99% and 47.78-65.71% for Factory 2. Average total antioxidant activities and phenolic compounds of the samples collected from the Factories 1 and 2 were changed between 22.90-28.00 IC50 mg / mL and 92.09-95.65 mg GAE / 100g OM respectively.Conclusion: Carob pulp is rich in protein, energy and antioxidant contents and also its in vitro true digestibility is high, hence it can be an alternative feed source in animal nutrition.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleKeçiboynuzu posasının kimyasal kompozisyonu ve in-vitro gerçek sindirilebilirliğinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of the chemical composition and the in vitro true digestibility of carob pulp
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-19
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmPomace
dc.subject.ytmIn vitro
dc.subject.ytmDigestion
dc.subject.ytmDigestibility
dc.subject.ytmVeterinary medicine
dc.subject.ytmAnimal feeding
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmPhenolic compounds
dc.subject.ytmProteins
dc.subject.ytmLocust
dc.identifier.yokid10260236
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid576763
dc.description.pages47
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess