Show simple item record

dc.contributor.advisorTokay, Alper
dc.contributor.authorÖzyildirim, Caner
dc.date.accessioned2021-05-08T10:58:22Z
dc.date.available2021-05-08T10:58:22Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-03-30
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/677601
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma, koroner arter hastalarında bağırsak geçirgenliğinin ve antioksidan durumun, beslenme ile olan ilişkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Materyal ve Metot: Bu çalışma, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi kardiyoloji servisinde koroner arter tanısı almış hastalar üzerinde, gönüllülük esasına dayalı olarak toplam 32 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastalara bazı sosyodemografik bilgilerini içeren ve beslenme alışkanlıklarını sorgulayan bir besin tüketim sıklığı anketi uygulanmıştır. Zonulin, antioksidan ve oksidan durum değerleri hastalardan alınan serum örnekleri aracılığıyla saptanmış ve diğer kan bulguları dosya taraması yoluyle elde edilmiştir.Bulgular: Çalışma sonucunda, bireylerin %81,25'inin şişman veya obez olduğu, bireylerin ihtiyaçlarından fazla kalori tükettiği ve bu kalorinin büyük bir kısmının yağdan geldiği görülmüştür. Koroner arter hastalığı olan bireylerde obezitenin artmış zonulin, total antioksidan kapasite ve total oksidan durumla ilişkili olduğu saptanmıştır (p<0,05). Günlük enerjinin karbonhidrat, çoklu doymamış yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri ve yağdan gelen yüzdesi, bağırsak geçirgenliğini etkilemektedir (p<0,05). Günlük enerjinin basit şekerden gelen yüzdesi ve potasyum tüketim miktarıyla TAS arasında pozitif korelasyon saptanmıştır (p<0,05). Hiçbir makro ve mikro besin ögesiyle TOS arasında bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Ayrıca bağırsak geçirgenliğinin TAS veya TOS ile ilişkili olduğuna dair bir veri elde edilmemiştir (p>0,05).Sonuç: KAH'ı olan bireylerde bağırsak geçirgenliği obeziteyle ilişkili olarak artmakta ve bu değişiklik diyet kompozisyonundan etkilenmektedir. Bağırsak geçirgenliğinin antioksidan veya oksidan durumla ise bir ilişkisi olmadığı görülmektedir. Ayrıca antioksidan ve oksidan durum genel olarak diyetten etkilenmemiştir.
dc.description.abstractAim: The aim of this study was to investigate the relationship between intestinal permeability, antioxidant status and nutritional status in patients with coronary artery disease.Material and Method: This study was conducted on 32 volunteer patients on coronary artery disease in Samsun Ondokuz Mayıs University Health Research and Application Center Cardiology Department. A sociodemographic questionnaire including some sociodemographic information and questioning nutritional habits was applied to the patients. Zonulin, antioxidant and oxidant status values were determined by serum samples taken from patients and other blood parameters were evaluated by file scanning.Results: It was seen that 81.25% of the individuals were overweight or obese, consumed more calories than the needs of the individuals and a large part of this calories came from fat. Obesity was found to be associated with increased zonulin, total antioxidant status and total oxidant status (p <0.05). The percentage of daily energy from carbohydrates, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids and fat affects intestinal permeability (p <0.05). A positive correlation was found between the percentage of daily energy from simple sugar, the amount of potassium consumption and total antioxidant status (p <0.05). No relationship was found between total oxidant status and any macro and micronutrients (p> 0.05). There was no evidence that intestinal permeability was associated witht total antioxidant status or total oxidant status (p> 0.05).Conclusion: In individuals with CAD, intestinal permeability increases in association with obesity and this change is affected by dietary composition. Intestinal permeability is not associated with antioxidant or oxidant status. In addition, the antioxidant and oxidant status were not generally affected by diet.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleİlk kez koroner arter hastalığı tanısı alan bireylerde zonulin, total antioksidan kapasite, total oksidatif seviye ve beslenme ilişkisinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of the relationship between plasma zonulin, total antioxidant capacity, total oxidative level and nutrition in patients with the first time diagnosis of coronary artery disease
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-03-30
dc.contributor.departmentBeslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBalanced nutrition
dc.subject.ytmHealthy nutrition
dc.subject.ytmHeart diseases
dc.subject.ytmCoronary artery disease
dc.subject.ytmZonulin
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmOxidants
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmPermeability
dc.subject.ytmGastrointestinal system
dc.identifier.yokid10244710
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid559866
dc.description.pages98
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess