Show simple item record

dc.contributor.advisorOnuk, Ertan Emek
dc.contributor.authorPehlivan, Dilek
dc.date.accessioned2021-05-08T10:58:17Z
dc.date.available2021-05-08T10:58:17Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-04-10
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/677584
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmanın amacı, Gökkuşağı alabalıklarının bağırsak mikroflorasından Lactococcus garvieae'ye karşı antagonostik etkiye sahip Laktik Asit Bakterilerinin (LAB) izole edilmesi ve antagonostik etkiye sahip olduğu belirlenen bakteriyel türlerin olası probiyotik potansiyelinin in vitro olarak ortaya konulmasıdır.Materyal ve Metot: Gökkuşağı alabalıklarının bağırsak florasından LAB türleri konvansiyonel kültür metotları kullanılarak izole edildi. Elde edilen izolatların L. garvieae'ye karşı antagonostik etkinlikleri agar well difüzyon testi ile belirlendi. Sonraki aşamada antagonostik aktiviteye sahip olduğu belirlenen izolatların hidrofobisitesi, pH ve safra tolerans düzeyleri ve antibiyotik duyarlılık profilleri belirlendi. Elde edilen aday probiyotik bakterilerinin genetik identifikasyonu PCR metodu ile gerçekleştirildi. Bulgular: Gökkuşağı alabalığının bağırsak florasından toplamda 47 izolat elde edildi. Bu izolatların 6'sının L. garvieae'ye karşı antagonostik etkinliğe sahip olduğu belirlendi. İleri testlerde izolatların hidrofobik özellikte oldukları, yüksek safra ve düşük pH şartlarına dirençli oldukları ve izolatların tamamının beş farklı antibiyotiğe karşı dirençli olduğu belirlendi. Genetik identifikasyon sonucu izolatlardan beşi Lactobacillus acidophilus olarak identifiye edildi. Bir izolat ise Lactobacillus spp. olarak tanımlandı.Sonuç: Son yıllarda patojenik mikroorganizmaları önlemek ve balık hastalıklarının görülme sıklığını azaltmak için yararlı mikroorganizmaların kullanımı yoluyla probiyotik uygulamaları giderek artan bir ilgi görmektedir. Bu çalışma ile ülkemiz kültür balığı yetiştiriciliğinde yaygın olarak görülen L. garvieae'nın kontrol altına alınmasında kullanılabilecek olası probiyotik bakteriler elde edilmiştir.
dc.description.abstractAim: The purpose of this study are to isolate Lactic Acid Bacteria (LAB), which have an antagonistic activity against Lactococcus garvieae, in the intestinal microflora of rainbow trouts and to reveal in vitro, the probable probiotic potential of the bacterial species, which were determined to have an antagonistic effect. Material and Method: LAB species were isolated from the intestinal flora of rainbow trouts using conventional culture methods. The antagonistic efficiencies of the obtained isolates against L. garvieae were determined with the agar well diffusion test. The hydrophobicity, pH and bile tolerance levels and antibiotic susceptibility profiles of the isolates, which were found to have antagonistic activity, were determined in the next stage. Genetic identification of the obtained candidate probiotic bacteria was performed with PCR method. Results: A total of 47 isolates were obtained from the intestinal flora of the rainbow trout. Six of these isolates were determined to have antagonistic activity against L. garvieae. Further tests revealed that the isolates were hydrophobic, resistant to high bile and low pH conditions, and that all isolates were resistant to five different antibiotics. Following genetic identification, five of the isolates were identified as Lactobacillus acidophilus. One of the isolates was defined as Lactobacillus spp.Conclusion: In recent years, the probiotic applications through the use of beneficial microorganisms in order to prevent pathogenic microorganisms and reduce the prevalence of fish diseases have received increasing attention. With this study, possible probiotic bacteria were obtained, which can be used to control L. garvieae, widespread in our country's culture fish farming.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleGökkuşağı alabalığı bağırsaklarından izole edilen laktik asit bakterilerinin lactococcus garvieae`ye karşı probiyotik potansiyelinin in vitro olarak belirlenmesi
dc.title.alternativeIn vitro evaluation of probiotic potential of lactic acid bacteria isolated from rainbow trout gut against lactococcus garvi̇eae
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-04-10
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmTrouts
dc.subject.ytmRainbow trout
dc.subject.ytmLactic acid bacteria
dc.subject.ytmBacteria
dc.subject.ytmLactococcus garvieae
dc.subject.ytmProbiotic bacteria
dc.subject.ytmProbiotics
dc.identifier.yokid10260350
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid563357
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess