Türkiye`de yetiştirilen beyaz çay çeşitlerinin antioksidan aktivitesi ve fenolik madde profilinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Nisbet, Cevat | |
dc.contributor.author | Yeniçirak, Büşra | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:58:12Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:58:12Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-04-20 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/677567 | |
dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışmada, beyaz çayın kimyasal yapısında yer alan fenolik madde bileşenlerinin ve antioksidan düzeylerinin ortaya konulması amaçlandı.Materyal ve Metod: Araştırma Türkiye'nin Karadeniz yöresinden toplanan toplam 35 adet beyaz çay numunesi ile yapıldı. Beyaz çay örneklerinin antioksidan aktivitesi, total fenolik Madde tayin ve total flavonoid düzeyi sperktrofotometre ile analiz edildi. Diğer taraftan fenolik bileşiklerin analizi ise LC/MS-MS ile yapıldı. Bulgular: Çalışmada beyaz çay örneklerinde gallik asit miktarı 173,86±38,76 (ppb) ve kateşin otalaması ise 8,45±1,054 (ppb) hesaplandı. Ayrıca toplam fenolik madde miktarı ortalama 180,89±86,49 (mgQE/g), toplam flavonoid düzeyleri 153,70±35,83 (mgGAE/gr) ve radikal süpürücü etkinliği ise 29,66±13,71 (% inhibision) olarak belirlendi.Sonuç: Elde edilen sonuçlar, beyaz çay kalitesinin belirlemesinde fenolik bileşiklerin varlığı ve miktarı önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Beyaz çay, Fenolik Madde, Fitoterapi | |
dc.description.abstract | Aim: In this study, determination of the phenolic compounds levels and antioxidant levels in the chemical structure of white tea semples. Material and Method: This research was collected from the Black Sea region of Turkey with a total of 35 samples of white tea. Antioxidant activity, total phenolic content and total flavonoid levels of white tea samples were analyzed by spectrophotometer. Other phenolic compounds were analyzed by LC/MS-MS metod.Results: In the study, the amount of gallic acid in white tea samples was calculated as 173.86±38.76 (ppb) and Catechin autum was 8.45±1.054 (ppb). In addition, the total amount of phenolic substances was 180.89±86.49 (mgQE/g), total flavonoid levels were 153.70±35.83 (mgGAE/gr) and radical scavenging activity was 29.66±13.71.Conclusion: The results obtained from this study have showed that in determining the quality of white tea, were very important factor the content and levels of phenolics of tea,Keywords: Antioxidant, White tea, Phenolic Substance, Phytotherapy | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Türkiye`de yetiştirilen beyaz çay çeşitlerinin antioksidan aktivitesi ve fenolik madde profilinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of antioxidant activity and phenolic substance profile of white tea varieties grown in Turkey | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-04-20 | |
dc.contributor.department | Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Tea | |
dc.subject.ytm | Antioxidants | |
dc.subject.ytm | Phenols | |
dc.subject.ytm | Phenolic compounds | |
dc.subject.ytm | Phytotherapy | |
dc.identifier.yokid | 10264218 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 565561 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |