Show simple item record

dc.contributor.advisorNisbet, Cevat
dc.contributor.authorYeniçirak, Büşra
dc.date.accessioned2021-05-08T10:58:12Z
dc.date.available2021-05-08T10:58:12Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-04-20
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/677567
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada, beyaz çayın kimyasal yapısında yer alan fenolik madde bileşenlerinin ve antioksidan düzeylerinin ortaya konulması amaçlandı.Materyal ve Metod: Araştırma Türkiye'nin Karadeniz yöresinden toplanan toplam 35 adet beyaz çay numunesi ile yapıldı. Beyaz çay örneklerinin antioksidan aktivitesi, total fenolik Madde tayin ve total flavonoid düzeyi sperktrofotometre ile analiz edildi. Diğer taraftan fenolik bileşiklerin analizi ise LC/MS-MS ile yapıldı. Bulgular: Çalışmada beyaz çay örneklerinde gallik asit miktarı 173,86±38,76 (ppb) ve kateşin otalaması ise 8,45±1,054 (ppb) hesaplandı. Ayrıca toplam fenolik madde miktarı ortalama 180,89±86,49 (mgQE/g), toplam flavonoid düzeyleri 153,70±35,83 (mgGAE/gr) ve radikal süpürücü etkinliği ise 29,66±13,71 (% inhibision) olarak belirlendi.Sonuç: Elde edilen sonuçlar, beyaz çay kalitesinin belirlemesinde fenolik bileşiklerin varlığı ve miktarı önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Beyaz çay, Fenolik Madde, Fitoterapi
dc.description.abstractAim: In this study, determination of the phenolic compounds levels and antioxidant levels in the chemical structure of white tea semples. Material and Method: This research was collected from the Black Sea region of Turkey with a total of 35 samples of white tea. Antioxidant activity, total phenolic content and total flavonoid levels of white tea samples were analyzed by spectrophotometer. Other phenolic compounds were analyzed by LC/MS-MS metod.Results: In the study, the amount of gallic acid in white tea samples was calculated as 173.86±38.76 (ppb) and Catechin autum was 8.45±1.054 (ppb). In addition, the total amount of phenolic substances was 180.89±86.49 (mgQE/g), total flavonoid levels were 153.70±35.83 (mgGAE/gr) and radical scavenging activity was 29.66±13.71.Conclusion: The results obtained from this study have showed that in determining the quality of white tea, were very important factor the content and levels of phenolics of tea,Keywords: Antioxidant, White tea, Phenolic Substance, Phytotherapyen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleTürkiye`de yetiştirilen beyaz çay çeşitlerinin antioksidan aktivitesi ve fenolik madde profilinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of antioxidant activity and phenolic substance profile of white tea varieties grown in Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-04-20
dc.contributor.departmentVeteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmTea
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmPhenols
dc.subject.ytmPhenolic compounds
dc.subject.ytmPhytotherapy
dc.identifier.yokid10264218
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid565561
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess