Show simple item record

dc.contributor.advisorGücükoğlu, Ali
dc.contributor.authorAsal Ulus, Canan
dc.date.accessioned2021-05-08T10:58:04Z
dc.date.available2021-05-08T10:58:04Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2021-03-03
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/677536
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada, Samsun ilinden temin edilen organik tavuk parça etlerindeSalmonella spp. varlığının, klasik kültür ve IMS teknikleri kullanılarak araştırılması,elde edilen izolatların oriC gen sekansı esas alınarak PCR ile doğrulanması veizolatların serotiplerinin belirlenmesi ile antibiyotiklere karşı dirençlilik durumlarınınsaptanması amaçlanmıştır.Materyal ve Metot: Mayıs-Ağustos 2015 tarihleri arasında 4 ay süre ile paketlenmişformdaki toplam 150 organik tavuk parça etinde (50 but, 50 kanat, 50 derisiz- göğüs eti)analiz edildi. Örneklerdeki Salmonella klasik kültür ve IMS tekniği ile izole edildi.Şüpheli izolatlar MALDI-TOF yöntemi ile Salmonella spp. olarak belirlendi. PCRyöntemiyle izolatların konfirmasyonu tamamlandı. İzolatların antibiyotiklere karşıdirençliliği VITEK 2 Compact Technology yöntemi ile saptandı. Serolojik olarakSalmonella serotipleri belirlendi.Bulgular: İncelenen 150 örnekten 42'sinin (%28) Salmonella spp. ile kontamine olduğusaptandı. Yapılan serotiplendirmede 93 izolatın 53'ü (%56.9) Salmonella entericaserotip Infantis, 40'ının (%43.1) ise Salmonella enterica serotip Anatum olduğubelirlendi. Antibiyotik direnç profili analizi sonucu S. Infantis izolatlarının tamamı,sefuroksim aksetile, amikasine, gentamisine ve siprofloksasine karşı dirençlibulunurken, izolatlardan 1'i ampisiline, 16'sı trimetoprim/sülfametaksazole, 1'i iseseforoksime karşı dirençli bulunmuştur. Benzer şekilde S. Anatum izolatlarının tamamıamikasine, gentamisine ve siprofloksasine karşı dirençli bulunurken, izolatlardan 2'sitrimetoprim/sülfametaksazole karşı dirençli bulunmuştur.Sonuç: Organik tavuk etinde Salmonella spp. elde edilmesi ve izolatların antibiyotikleredirenç göstermesi halk sağlığı açısından oldukça önemlidir.Anahtar Kelimeler: Organik tavuk; Salmonella; Antibiyotik dirençlilik; MALDI-TOF
dc.description.abstractAim: The aim of this study is to examine the presence of Salmonella spp. in organicchicken parts supplied from Samsun province by using classical culture and IMStechniques; to verify the obtained isolates with PCR based on oriC gene sequence andto determine the serotypes of isolates and to find out their resistance against antibiotics.Material and Method: 150 pieces of organic chicken parts (50 drumstick, 50 wings, 50chicken breast without skin) in packaged form were analyzed for four months betweenMay and August 2015. Salmonella in the samples was isolated with classical cultureand IMS technique. Suspicious isolates were determined as Salmonella with MALDITOF method. Isolates were confirmed with PCR method. The resistance of the isolatesagainst antibiotics were found with VITEK 2 Compact Technology method. Serotypesof Salmonella were determined serologically.Results: Of the 150 samples analyzed, 42 (28%) were found to be contaminated withSalmonella spp. In the serotyping performed, 53 (56.9%) out of 93 isolates were foundto be Salmonella enterica serotip Infantis, while 40 (43.1%) were found to beSalmonella enterica serotip Anatum. According to antibiotic resistance profile analysisresults, while all of the S. Infantis isolates were found to be resistant to cefuroximeaxetil, amikacin, gentamicin and ciprofloxacine; 1 was found to be resistant toampiciline, 16 were found to be resistant to trimethoprim/sulfamethoxazole and 1 wasfound to be resistant to cefuroxime. Similarly, while all of the S. Anatum isolates werefound to be resistant to amikacin, gentamicin and ciprofloxacine, 2 of the isolates werefound to be resistant to trimethoprim/sulfamethoxazole.Conclusion: Salmonella spp. in organic chicken meat and the resistance of the isolatesto antibiotics is very important for public health.Keywords: Organic chicken; Salmonella; Antibiotic resistance; MALDI-TOFen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleOrganik tavuk parça etlerinde salmonella serotipleri ile izolatlarda antibiyotik direnç profilinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of salmonella serotypes in organicchicken meat and antibiotic resistance profile ofserotypes
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2021-03-03
dc.contributor.departmentVeteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim dalı
dc.subject.ytmOrganic food
dc.subject.ytmChicken meat
dc.subject.ytmChickens
dc.subject.ytmSalmonella
dc.subject.ytmSerotyping
dc.subject.ytmAntibiotics
dc.subject.ytmDrug resistance
dc.subject.ytmPolymerase chain reaction
dc.identifier.yokid10310736
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid617910
dc.description.pages95
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess