Show simple item record

dc.contributor.advisorÇelikler, Dilek
dc.contributor.authorPehlivan, Pinar
dc.date.accessioned2021-05-08T10:57:55Z
dc.date.available2021-05-08T10:57:55Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2021-05-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/677496
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırmada, Veteriner Fakültesi'nde öğrenim gören öğrencilerin temel beslenme bilgisi ve besin tercihlerini kapsayan beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Materyal ve Metot: Araştırma tarama modeli kullanılarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde öğrenim gören 122'si kadın, 126'sı erkek toplam 248 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada veriler, Hilal Batmaz (2018) tarafından geliştirilen Temel Beslenme ve Besin Tercihi bölümlerinden oluşan Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi (YETBİD) Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile analiz edilmiştir.Bulgular: Araştırmaya katılan Veteriner Fakültesi öğrencilerinin %77,4'ünün temel beslenme bilgisi, %54,1'nin ise besin tercihlerinin iyi seviyede olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin sınıfları ve yaşları ile temel beslenme bilgisi ve besin tercihleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p > 0,05). Cinsiyet ile temel beslenme bilgisi arasında anlamlı bir farklılık belirlenmemiş olup (p > 0,05), besin tercihleri arasında kadın öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p < 0,05). Sonuç: Araştırma sonucunda Veteriner Fakültesi öğrencilerinin temel beslenme bilgisi ve besin tercihlerinin iyi seviyede olduğu saptanmıştır. Karbonhidrat, protein, lipid, vitamin ve minerallerin yapısını ve metabolizmasını kapsayan biyokimya dersi başta olmak üzere, besin ve besin ögelerini içeren diğer derslerin öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerinin iyi seviyede olmasında etkili olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Besin tercihi; Beslenme bilgisi; Biyokimya; Veteriner Fakültesi öğrencileri
dc.description.abstractAim: In this research, it was aimed to determine of the nutritional knowledge levels of the students, who study at the Faculty of Veterinary Medicine, including basic nutritional knowledge and food preferences.Materials and Methods: The research was coordinated through research screening model with 248 students, 122 female and 126 male, who study at the Faculty of Veterinary Medicine of Ondokuz Mayıs University. The data in research were collected with scale of the Nutrition Knowledge Level Scale for Adults (NKLSA), which consists of Basic Nutrition and Food Preference sections developed by Hilal Batmaz (2018). The data obtained were analyzed with SPSS statistical program.Results: It was determined that 77.4% of the students participated in the research of the Faculty of Veterinary Medicine had good degree basic nutritional knowledge and 54.1% had good degree food preferences. It wasn't determined a significant difference among the classes, ages of the students with their basic nutritional knowledge and food preferences (p > 0.05). It wasn't specified a significant difference between gender and basic nutritional knowledge (p > 0.05) and it was determined a significant difference in female students' favour between food preferences (p < 0.05).Conclusion: As a result of the research, it was determined that the basic nutrition knowledge and nutritional preferences of the students of the Faculty of Veterinary Medicine were good. It is thought that the biochemistry course in particular including the structure and metabolism of carbohydrates, proteins, lipids, vitamins and minerals, and other courses that contain nutrients and nutrients elements are effective in making good degree the nutritional knowledge level of the students. Keywords: Biochemistry; Food preference; Nutrition knowledge; Students of Faculty of Veterinary Medicineen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleVeteriner fakültesi öğrencilerinin beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of nutrition knowledge level of students of faculty of veterinary medicine
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-05-06
dc.contributor.departmentVeteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmVeterinary medicine
dc.subject.ytmUniversity students
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutrition knowledge
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmFood preferences
dc.subject.ytmBiochemistry
dc.identifier.yokid10330082
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid621727
dc.description.pages82
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess