Doğal besin çeşidinin Oryzaephylus surinamensis L. (Coleoptera:cucujidae)`in eşey oranı ve verimi üzerine olan etkisi
dc.contributor.advisor | Gülel, Adem | |
dc.contributor.author | Günaltay, Şaduman | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:56:20Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:56:20Z | |
dc.date.submitted | 1990 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/677337 | |
dc.description.abstract | Ill DO?AL BEŞİK ÇEŞİDİNİN ORYZAEPHYLUS SURINAMENSIS L. (COLEOPTBRA: CTJCUJİDAE^ÎN EŞEY ORANI VE VERİMİ ÜZERİNE OLAN ETKİSİ ÖZET Bu çalışmada Oryzaephylus sur in am ens is L. (Coleoptera: Cucujidae) in, ergin hayatının ille iki aylık periyodunda verim ve eşey oranına; doğal besin çeşitlerinin (iç fındık, yer fıs tığı, mısır ve cilalı pirinç), sıcaklığın (20-30 ve 40 * 2 °C) ve nispi nemin (% 50-70 * 5) etkileri incelendi. Ele alınan türde, denenen besin çeşitlerinde en iyi ve rim 30°C sıcaklık ve % 70 nispi nemde elde edilmiştir. Sıcak lık aynı kalmak şartıyla nispi nemdeki düşme, 0. su rin am ens is `de değişik besinlerde mısır hariç toplam verimi düşürmüş fakat eşey oranını ( ? : g ) yükseltmiştir. Buna karşılık nem aynı kalmak şartıyla sıcaklıktaki düşme değişik besinlerde verimin düşmesine neden olurken, eşey oranında bir değişiklik meydana getirmemiştir. | |
dc.description.abstract | IV ABSTRACT EFFECTS OF NATURAL FOODSTUFFS TEMPERATURE AND RELATIVE HUMIDITY ON PROGENY PRODUCTION AND SEX-RATIO IN ORYZAEPHYLUS SUR IN AM ENS IS L. (COLEOPTERA: CUCUJIDAE) la the present study effects of natural foodstuffs (Hazelnut, Rice, Corncrop and Peanut), temperature (20, 30 and 40°C) and relative humidity (50and 70 % R.H) on progeny pro duction and s ex-ratio were investigated for the first two or three months of adult life in Orygaephylus sur in am ens is L. (Coleoptera: Cucujidae). In all tested foodstuffs, the best progeny production was obtained at 30°C and 70 percent relative humidity. De creasing the relative humidity while the temperature was kept in constant caused the decrease in total progeny production in all tested foodstuffs except corncrop, whereas it raised the sex-ratio in favour of females. However, keeping the relative humidity constant when decreasing the temperature caused the decrease in progeny production but it has no effect on sex- ratio. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Zooloji | tr_TR |
dc.subject | Zoology | en_US |
dc.title | Doğal besin çeşidinin Oryzaephylus surinamensis L. (Coleoptera:cucujidae)`in eşey oranı ve verimi üzerine olan etkisi | |
dc.title.alternative | Effects of natural foodstuffs temperature and relative humidity on progeny production and sex-ratio in Oryzaephylus surinamensis L. (Coleoptera:cucujidae) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Oryzaephylus surinamensis | |
dc.subject.ytm | Entomology | |
dc.identifier.yokid | 11224 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 11224 | |
dc.description.pages | 31 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |