Show simple item record

dc.contributor.advisorÖztürk, Ergin
dc.contributor.authorYildirim, Arda
dc.date.accessioned2021-05-08T10:53:51Z
dc.date.available2021-05-08T10:53:51Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/676653
dc.description.abstractIll KARMA YEME PROBİYOTİK, PREBİYOTİK VE ORGANİK ASİT İLAVESİNİN ETLİK PİLİÇLERİN PERFORMANS, İNCE BAĞIRSAK VE MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ ÖZET Araştırmada 10 grupta 900 adet Ross 308, günlük etlik civciv kullanılmıştır. Hayvanlar 0-3 haftalar arası etlik civciv yemi, 4-6 haftalar arası geliştirme yemi ile beslenmişlerdir. Katkısız grup kontrol grubu olarak alınmış deneme grupları yemine ise %0.05, 0.10 ve 0.15 düzeylerinde probiyotik (Bioplus 2B) ve aynı düzeylerde prebiyotik (Bio-Mos); %0.1, 0.2 ve 0.3 düzeylerinde organik asit (Genex) ilave edilmiştir. 6. hafta sonunda deneme grupları arasında canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı bakımından önemli bir farklılık gözlenmemiştir (P>0.05). Yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı bakımından deneme grupları arasındaki farklılık önemlidir (P<0.05). Organik asit ilave edilen gruplar gerek kontrol, gerekse probiyotik ve prebiyotik gruplarına göre daha fazla yem tüketimi sağlarken, yemden yararlanma oranı bakımından en kötü sonucu vermiştir. Yaşama gücü bakımından ise karmalara probiyotik, prebiyotik ve organik asit ilavesine bağlı değişimler gözlenmemiştir (P>0.05). Karışık cinsiyetteki etlik piliçlerin karkas ağırlığı, karkas randımanı ve yenilebilir iç organlar bakımından deneme grupları arasında istatistiksel farklılık bulunmamıştır (P>0.05). Erkek ve dişi etlik piliçlerin karkas ağırlığı ve abdominal yağ ağırlığı bakımından gruplar arasında önemli farklılıklar tespit edilmiştir (P<0.05). Bu özellikler açısından organik asit ilave edilen grupların ortalamaları diğer gruplardan yüksek olmuştur. İnce bağırsak pH'sı ve uzunluğunda gruplar arasında istatistiksel farklılık gözlenmemiştir (P>0.05). %0.1 düzeyinde organik asit ilave edilen grubun ince bağırsak ağırlığı en yüksek değeri vermiştir (P<0.05). 21. günde ileum ve sekum, 42. günde sekum toplam bakteri ve gram negatif bakteri sayısında gruplar arasında farklılık gözlenmemiştir (P>0.05). Ancak karmalara probiyotik ve prebiyotik ilave edilen grupların gram negatif bakteri sayısında rakamsalIV düşüşler gözlenmiştir. Sonuç olarak stres oluşturabilecek faktörlerin olmadığı ve optimum hijyen koşullarının sağlandığı ortamlarda yetiştirilen hayvanların karma yemlerinde probiyotik, prebiyotik ve organik asit kullanılmasının besi performansı üzerinde yararlı bir etki sağlamadığı kanısına varılmıştır. Karma yeme ilave edilen büyütme faktörleri yem maliyetini %1.22 ile 11.35 arasında artırmıştır. Anahtar kelimeler: Etlik piliç, probiyotik, prebiyotik, organik asit, performans, ince bağırsak özellikleri, mikrobiyolojik özellikler
dc.description.abstractEFFECTS OF PROBIOTICS, PREBIOTICS AND ORGANIC ACIDS SUPPLEMENTATION TO THE BROILER DIETS ON PERFORMANCE AND SMALL INTESTINAL AND ITS MICROBIOLOGICAL CHARACTERISTICS ABSTRACT In the study 900 day-old Ross 308 broilers were allocated to 10 groups. Broilers were fed starter diet during 0-3 weeks and grower diet during 4-6 weeks. Non- addition group was used as control group and probiotic (Bioplus2B) and prebiotic (Bio-MOS) at 0.05, 0.1 and 0.15 % levels and organic acid (Genex) at 0.1, 0.2 and 0.3 % levels were added to the experimental groups. No difference was observed for live weights and live weight gains among treatments at the end of the 6th week (P>0.05). There were statistical differences in terms of feed consumption and feed conversion ratios among treatments (P<0.05). Organic acid groups were higher than prebiotic and probiotic groups in terms of feed consumption and were the worst in terms of feed conversion ratio. Probiotic, prebiotic and organic acid supplementations caused no differences in terms of viability (P>0.05). There were no differences in terms of carcass weights, dressing percentage and edible organs of mixed sex broilers between treatments (P>0.05). Carcass weights and abdominal fat weights of male and female broilers revealed significant differences between groups (P<0.05). In terms of these traits averages of organic acid groups were superior to the other groups. Treatments were not different from each other in terms of small intestine pH and length (P>0.05). The group given organic acid at 0.1% level had the highest value in terms of small intestine weight (P<0.05). Total bacteria and gram-negative bacteria numbers in the ileum and caecum on 21st day and in the caecum on the 42nd day were no different among groups (P>0.05). But, there were numerical decreases of gram-negative bacteria numbers of groups which were given probiotic and prebiotic. It was concluded that addition of probiotics, prebiotics and organic acids to the diets given to broilers raised at the environments which have optimum hygenicVI conditions and lack of factors causing stress had no beneficial effect on fattening performance. Adding growth promoters to the rations were increased feeding costs between 1.2 and 11.35%. Key words: Broiler, probiotic, prebiotic, organic acid, performance, small intestine characteristics, microbiological characteristicsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKarma yeme probiyotik ve organik asit ilavesinin etlik piliçlerin performans, ince bağırsak ve mikrobiyolojik özelliklerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of probiotics, prebiotics and organic acids supplementation to the broiler diets on performance and small intestinal and its microbiological characteristics
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmMicrobiological properties
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.subject.ytmCompound feeds
dc.subject.ytmProbiotics
dc.subject.ytmPerformance
dc.subject.ytmOrganic acids
dc.identifier.yokid131906
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid127275
dc.description.pages127
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess