Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzcan, Muharrem
dc.contributor.authorAkbulut, Mustafa
dc.date.accessioned2021-05-08T10:53:39Z
dc.date.available2021-05-08T10:53:39Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/676601
dc.description.abstract0900 ZİRAAT KİRAZ ÇEŞİDİNDE HASAT SONRASI ÇEŞİTLİ UYGULAMALARIN ÜRÜN VE KALİTE KAYIPLARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ ÖZET 2001 ve 2002 yularında yapılan bu araştırmada ülkemizde yoğun olarak yetiştirilen 0900 Ziraat kiraz çeşidinin önsoğutma işlemleri (önsoğutmasız, havayla önsoğutma, suyla önsoğutma) sonrasında 3 farklı ambalaj tipi (kağıt ambalaj, mukavva ambalaj ve plastik ambalaj) ile ambalajlı olarak muhafaza edilerek, meyvelerin kaHtelerinin korunması ve muhafaza sürelerinin uzatılması amaçlanmıştır. Kiraz meyveleri 0-1 °C sıcaklık ve % 90-95 oransal nem koşullarında muhafaza edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, plastik ambalaj muhafaza süresi boyunca ağırlık kayıplarını azaltmıştır. Kirazlardaki suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) ve titre edilebilir (TE) asitlik seviyesi genel olarak soğukta muhafaza süresince azalmıştır. Fungal çürüklük etmenleri plastik ambalajlı meyvelerde artmıştır. Önsoğutma uygulamalarının ürün ve kalite kayıplarını azalttığı ve su ile önsoğutmanın diğer uygulamalardan daha başarılı sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Özellikle, önsoğutma uygulamalarının fizyolojik bozulmalar ve fungal kökenli çürümeleri azaltmada etkili olduğu saptanmıştır. Tat ve kalitenin 3. haftadan itibaren azalmakla birlikte, 4. haftada pazar değeri olarak kabul edilebilir kalitede olduğu görülmüştür. Muhafaza süresinin sonunda meyve kabuğundaki kırmızı ve meyve sapında yeşil renkte koyulaşma meydana gelmiştir. 0900 Ziraat kiraz çeşidinin 3-4 hafta başarılı şekilde muhafaza edilebileceği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Kiraz, Muhafaza, Ambalaj, Önsoğutma
dc.description.abstractINVESTIGATION ON THE EFFECTS OF SEVERAL POSTHARVEST TREATMENTS ON THE CROP AND QUALITY LOSSES IN 0900 ZİRAAT CHERRY CULTIVAR ABSTRACT The aim of the study, which was carried out in 2001 and 2002, was to lengthen the storage life and keeping the quality of intensively grown 0900 Ziraat cherry cultivar, after precooling treatments (no precooling, precooling with air, precooling with water) by packaging them in paper material, cardboard box and plastic material. Packaged cherry fruits storaged in 0-1 °C and 90-95 % RH. According to the results of the research plastic material reduced the weight losses, during cold storage. Total solible solid (TTS) and the titratable (TA) acidity of cherry fruits generally reduced during the cold storage period. The fungal rots increased fruits stored in plastic material. Precooling applications reduced the crop and quality losses and it was determined that precooling with water was more successfully application than the others. Particularly, precooling aplications effected by reduce of physiological disorders and fungal rots. Although flavour and quality of fruit are started to reduce from 3rd weeks, but they hda acceptable quality for sale on 4th weeks. The color of fruit shell and stem darkened in the end of storage period. 0900 Ziraat cherry cultivar could be storage performance for 3 or 4 weeks. Key Words : Cherry, Storage, Package, Precoolingen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.title0900 ziraat kiraz çeşidinde hasat sonrası çeşitli uygulamaların ürün ve kalite kayıpları üzerine etkilerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation on the effects of several postharvest treatments on the crop and quality losses in 0900 ziraat cherry cultivar
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmCherry
dc.subject.ytmStorage
dc.subject.ytmPre-cooling
dc.subject.ytmPackaging
dc.identifier.yokid142918
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid136031
dc.description.pages97
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess