Show simple item record

dc.contributor.advisorKara, Tekin
dc.contributor.authorDiler, Kadir
dc.date.accessioned2021-05-08T10:51:49Z
dc.date.available2021-05-08T10:51:49Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/676080
dc.description.abstractBu araştırma farklı taban suyu derinliklerinin yonca bitkisi kök gelişimineetkisinin belirlenmesi amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit kampus alanıiçindeki plastik örtülü bir sera içerisinde kurulan lizimetrelerde yürütülmüştür.Deneme Konuları; Taban suyu derinliği yüzeyden itibaren 20, 40, 60, 80 ve 100cm olarak belirlenmiştir. Araştırmada 5 farklı taban suyu düzeyinin bitki boyu, ana sapkalınlığı, ana sapta dal sayısı, kök uzunluğu, kök kalınlığına etkisinin belirlenmesiamaçlanmıştır.Elde edilen sonuçlara göre; 100 cm taban suyu derinlikli uygulama ortalama71.96 cm Kök Uzunluğu ile, 20 cm taban suyu derinlikli uygulama ortalama 5.23 mmKök kalınlığı ile, 60 cm taban suyu derinlikli uygulama ortalama 77.99 cm bitki boyuile, 80 cm taban suyu derinlikli uygulama ortalama 2.77 mm ana sap kalınlığı ile, 60 cmtaban suyu derinlikli uygulama ortalama 11.58 adet ana sapta dal sayısı ile ilk sırayıalmıştır.Sonuç olarak, yoncada sulama yapılmaması durumunda taban suyuderinliğinin 40?60 cm, seviyesinde verimin yüksek olmasına yeterli olmaktadır. Tabansuyu derinliği 60 cm`den daha fazla olan yerlerde yetiştirilecekse mutlaka sulamayapılmalıdır. Drenaj sistemlerinin planlanıp projeleneceği bölgelerde yoncayetiştirilecek alanlarda dren derinliği ve dren aralığının saptanmasında, optimum tabansuyu derinliği 40?60 cm arasında tutulmaya çalışılmalıdır. Taban suyunun 40 cm'dendaha yüzeye yakın olması da yonca veriminin azalmasına neden olmuştur.Anahtar Kelime: Yonca, taban suyu, lizimetre, kök kalınlığı, kök uzunluğu,
dc.description.abstractThis research has been carried out in the lizimeters established in the green-house covered with plastic in the campus area of Ondokuz Mayıs University Kurupelit in order to determine different water table dept? effect to the root productiveness of the alfalfa.Essay subjects have been determined as 20, 40, 60, 80 and 100 cm water table from the surface. In the research, it is aimed to determine the effects of 5 different water table depth to the plant height, stem thickness, branch numbers on the stem, root length and root thickness.According to the results obtained, the practice of 100 cm water table depth with an average of 71.96 root length, the practice of 20 cm water table level with an average of 5.23 mm root thickness , the practice of 60 cm water table level with an average of 77.99 cm plant length , the practice of 80 cm water table level with an average of 2.77 mm main stem thickness , the practice of 60 cm water table level with an average of 11.58 pieces branch numbers in the main stem, took the first place.As a result, in case of not fulfilling the practice of irrigating alfalfa, it is enough for the high productiveness to have a water table level of 40-60 cm. If they will be raised in the places with a water table deepness of more than 60 cm, irrigation should definitely be fulfilled. In the areas that the drainage systems to be planned and projected, to determine the drainage deepness and drainage intervals of the alfalfa raising- areas, the optimum water table level must be tried to be kept between 40-60 cm. The nearer water table level than 40 cm to the surface has resulted in the decrease of the productiveness of the alfalfa.Key Words : Alfalfa, water table, lysimeter, root thickness, root length .en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı taban suyu derinliklerinin yonca (alfalfa) bitkisi kök gelişimine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of different water table level to the root development of the alfalfa (Medicago sativa L )
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid9008548
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid202239
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess