Show simple item record

dc.contributor.advisorOlfaz, Mustafa
dc.contributor.authorTüfekci, Hacer
dc.date.accessioned2021-05-08T10:47:32Z
dc.date.available2021-05-08T10:47:32Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2019-08-12
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/674945
dc.description.abstractBu çalışmada, entansif, yarı entansif ve ekstansif koşullarda besiye alınan Kıl keçi ve Saanen x Kıl keçi (G1) melezi erkek oğlakların besi performansı, karkas özellikleri, et kalitesi ve optimum besi süresinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırma bulguları değerlendirildiğinde; Kıl keçi ve Saanen x Kıl keçi (G1) melezi oğlakların entansif, yarı entansif ve ekstansif beside toplam canlı ağırlık kazançları sırasıyla 17.83 kg, 19.39 kg, 18.29 kg ve 17.88 kg, 18.24 kg, 17.32 kg (P>0.05), optimum besi süreleri aynı sıra ile 98, 119, 147 ve 98, 126, 147 gün olarak tespit edilmiştir. Besi süresince ortalama günlük canlı ağırlık artışları entansif, yarı entansif ve ekstansif beside Kıl keçi ve Saanen x Kıl keçi (G1) melezi oğlaklarında sırasıyla 131.77 g, 159.82 g, 134.37 g ve 137.72 g, 152.80 g, 130.00 g olarak belirlenmiştir (P<0.05). Kıl keçi ve Saanen x Kıl keçi(G1) melezi oğlakların entansif ve yarı entansif beside 1 kg canlı ağırlık artışı için tükettikleri ortalama konsantre yem miktarı 7.55 kg, 7.28 kg ve 7.00 kg ve 7.07 kg olarak tespit edilmiştir (P>0.05).Entansif, yarı entansif ve ekstansif beside Kıl keçi ve Saanen x Kıl keçi (G1) melezi oğlakların sıcak karkas ağırlıkları 13.58 kg, 14.06 kg, 13.02 kg ve 14.21 kg, 15.03 kg, 14.06 kg (P<0.05) olarak belirlenmiştir. Et kalitesi özelliklerinden; pH24, pH45, pasif su kaybı, su tutma kapasitesi, pişirme kaybı ve Warner-Bratzler pik kesme kuvveti bakımından genotipler arasında önemli bir farklılık tespit edilmemiştir (P>0.05). 0 ve 45. dk'da yapılan ölçümlerde Kıl keçi ekstansif besi grubu oğlaklarının daha parlak, Kıl keçi entansif besi grubundaki oğlakların ise daha kırmızı et rengine sahip olduğu belirlenmiştir.Entansif, yarı entansif ve ekstansif beside Kıl keçi ve Saanen x Kıl keçi (G1) melezi oğlakların M.longissimus dorsi kası örneklerindeki toplam doymuş yağ asitleri (SFA) %19.28, %23.75, %23.35, %21.01; %21.98, %19.10; toplam tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) %67.30, %66.22, %65.72; %64.04, %64.33, %52.44; toplam çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) %5.46, %3.06, %3.16; %3.53, %4.89, %4.84 ve oğlak etlerindeki konjuge linoleik asit miktarı aynı sıra ile %0.48, %0.55, %0.65; %0.52, %0.58, %0.73 olarak belirlenmiştir (P<0.001). Duyusal analizler sonucunda gruplar arasındaki farklılık önemsiz bulunmuştur (P>0.05).Sonuç olarak, yarı entansif besi yönteminin daha uygun bir besi yöntemi olduğu, optimum besi süresinin genel olarak gruplar arasında değiştiği, grup içinde genotipler arasında değişmediği, konjuge linoleik asit oranı bakımından ekstansif beslenen grubun etlerinin diğer gruplardan daha yüksek olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractDetermination of fattening performance, carcass characteristics, meat quality and optimum fattening periods of the fattened Hair goat and Saanen x Hair goat (G1) crossbred male kids in intensive, semi intensive and extensive conditions was aimed in this study.When the research findings were evaluated, 17.83 kg, 19.39 kg, 18.29 kg and 17.88 kg, 18.24 kg, 17.32 kg (P>0.05) the total live weight gains and 98, 119, 147 and 98, 126, 147 days optimum fattening periods were seen in Hair goat and Saanen x Hair goat (G1) crossbred male kids in the intensive, semi intensive and extensive fattening conditions, respectively. Daily weight gain means were 131.77 g, 159.82 g, 134.37 g and 137.72 g, 152.80 g, 130.00 g (P<0.05) during the fattening period in Hair goat and Saanen x Hair goat (G1) crossbred male kids in the intensive, semi intensive and extensive fattening conditions respectively. Feed consumptions per kg live weight gain were 7.55 kg, 7.28 kg, 7.00 kg and 7.07 kg (P<0.05) in Hair goat and Saanen x Hair goat (G1) crossbred male kids in intensive and semi intensive fattening conditions, respectively.Hot carcass weights were found as 13.58 kg, 14.06 kg, 13.02 kg and 14.21 kg, 15.03 kg, 14.06 kg for Hair goat and Saanen x Hair goat crossbred (G1) kids raised under intensive and semi-intensive systems, respectively (P<0.05).The differences between breeds in pH24, pH45, passive water loss, water holding capacity, cooking loss and Warner bratzler shear which are meat quality characteristics were not statistically different (P>0.05). Brighter meat color in the extensive fattening group kids of hair goat breed and more red meat color in the intensive fattening group kids of hair goat breed were determined at the 0 and 45 minutes measurements.Total saturated fatty acids (SFA) were 19.28%, 23.75%, 23.35%, 21.01%; 21.98%, 19.10%, total monounsaturated fatty acids (MUFA) were 67.30%, 66.22%, 65.72%; 64.04%, 64.33%, 52.44%, total polyunsaturated fatty acids (PUFA) were 5.46%, 3.06%, 3.16%; 3.53%, 4.89%, 4.84% and conjugated linoleic acid content were 0.48%, 0.55%, 0.65%; 0.52%, 0.58%, 0.73% in the M.longissimus dorsi muscle samples in Hair goat and Saanen x Hair goat (G1) crossbred male kids in the intensive, semi intensive and extensive fattening conditions, respectively. The differences among the groups were not significant (P>0.05) in the sensory analysis.As a result, semi intensive fattening method was more suitable, optimum fattening duration differed among groups, but it did not differed between breeds within the groups, conjugated linoleic acid content was higher in extensive fattening group compared to that in other groups.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKıl keçi ve saanen X kıl keçi (G1) melezi erkek oğlakların besi performansı, karkas özellikleri, et kalitesi ve optimum besi süresinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of fattening performance, carcass characteristics, meat quality and optimum fattening periods in hair goat and saanen X hair goat (G1) crossbred male kids
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-08-12
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10121892
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid437924
dc.description.pages140
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess